Ouă turcești, micul dejun perfect pentru weekend. Rețeta senzațională
Dacă vrei un mic dejun altfel, îți recomandăm ouăle turcești. Iată cum se prepară rețeta.
Ingrediente
3 ouă
300 g iaurt grecesc
30 g unt
3 căței usturoi
3 linguri zeamă de lămâie
1 lingură ulei floarea soarelui sau 2 linguri ulei de măsline
1 vârf linguriță de boia sau vârf de fulgi de ardei iute
1 praf sare
1 praf mărar tocat
Opțional:Lipie sau pâine prăjită
Cum se prepară
Punem o cratiță cu apa la foc pentru a fierbe. O să revenim la ea peste câteva etape. Curățăm cei 3 căței, îi pisăm și îi adăugăm în iaurt. Amestecăm și îl lăsăm așa. Continuăm cu untul pe care îl punem la foc mic într-o tigaie/crăticioară și îl lăsăm să se topească, scrie cookpad.ro. În momentul în care vedem pe fund maro sau bucăți maro în unt, îl oprim și adăugăm uleiul cu boiaua.
Trecem la ouă. Spargem primul ou într-un pahar și stoarcem într-o lingură sucul dintr-o lămâie. Putem stoarce lămâia și separat cu ajutorul storcătorului. Turnăm o lingură peste ou. Iar dacă apa din cratiță fierbe, adăugăm oul încet în ea. Lăsăm oul la fiert pentru 4-5 min. Practic, facem un ou poșat. Continuăm cu restul ouălor repetând manevra.
După acele minute, ne folosim de spumieră și scoatem ouăle pe o farfurie pentru a se scurge de apă. Le lăsăm pentru 5-10 min.
Trecem la montat. Luăm o farfurie adâncă și punem iaurtul. Turnăm cu lingura untul, urmând să punem ouăle poșate peste. Asezonăm cu puțină sare și mărar.
BONUS: Sandwich turcesc cu macrou și ceapă. Rețeta este absolut delicioasă
Ingrediente
3 bucăţi mici de macrou (fără cap; cca 500 gr în total)
50 gr unt
1/2 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă chimion măcinat
1/2 lingura oţet de vin roşu (sau de orez)
sare, piper negru, coriandru boabe, fulgi de chili
Salată de ceapă
1 ceapă roşie medie
1 ceapă albă mică
5-6 linguri suc de lămâie
3 linguri ulei de măsline
1/4 legătură pătrunjel
sare
Sos de maioneză cu iaurt
1 lingură cu vârf maioneză
3 linguri iaurt de băut
sare
Pită la grătar
250 gr făină albă (tip Bl55/550)
1/2 linguriţă sare
1/2 plic drojdie uscată (5 grame)
120 ml apă călduţă
50 gr iaurt grecesc (10% grăsime)
2 linguri ulei măsline
Pentru servire
salată asortată şi roşii cherry
Cum se prepară
Pitele se prepară din timp, urmând instrucţiunile din această reţetă (varianta 1, fără umplutură). Se păstrează acoperite cu folie. Macroul se usucă bine cu şerveţele de hârtie. Se fac câteva crestături de-a latul trunchiului, având grijă să nu ajungeţi la os. Se ung cu foarte puţin ulei, doar cât să se prindă condimentele de el. Se presară generos cu sare mai mare, piper negru proaspăt râşnit, fulgi de chili şi boabe de coriandru strivite în mojar, scrie e-retete.ro.
Se aşază într-o tavă mare termorezistentă, la distanţă unul de altul. Se coc timp de 25 minute la 190C (cu program de rumenire dacă aveţi). Cât se fac peştii, se prepară sosul de maioneză: se amestecă maioneza cu iaurt şi puţină sare dacă e necesar. Se prepară şi salata de ceapă: se curăţă cepele şi se taie felii sau rondele subţiri. Se presară cu sare, se amestecă şi se lasă să stea 10 minute. Se scurge apa şi se adaugă sucul de lămâie. Se lasă să mai stea 10-15 minute. Se adaugă uleiul şi pătrunjelul tocate fin.
Când peştii sunt făcuţi, se scot pe un tocător. Se dezosează astfel: se desfac în două pe burtă cu un cuţit şi se scoate şira spinării. Aceste proces este destul de uşor, carnea se desface uşor de pe oase. Macroul nu are oase multe. După ce aţi scos şira spinării, verificaţi să nu fi rămas oase prin carne.
Într-o tigaie largă, topiţi la foc mic untul şi imediat adăugaţi boiaua, chimionul, puţină sare şi fulgi de chili dacă doriţi să fie mai picant. Amestecaţi rapid până sosul se colorează uniform. Adăugaţi oţetul şi aşteptaţi să sfârâie uşor. Dacă aveţi, adăugaţi sumac în sosul de unt, e roşu şi acrişor şi în acest caz nu mai adăugaţi oţetul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News