Osemintele unui soldat român ucis în Al Doilea Război Mondial au fost aduse acasă după 77 de ani
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ. Imagine de cocoparisienne de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de cocoparisienne de la Pixabay
Osemintele unui soldat român, ucis în Al Doilea Război Mondial, au ajuns acasă, în Alba, după 77 de ani. Rămășițele sale au fost găsite întâmplător, în urmă cu cinci ani. 

Osemintele lui Pamfilie Botezan, un soldat mort pe front, în județul Iași, au ajuns acasă, în Alba. Rămășițele sale au fost găsite întâmplător, în 2016. Următorii cinci ani aveau să fie 'destinați' expertizelor și analizelor antropologice. 

Pamfilie Botezan s-a înrolat la 21 de ani și a lăsat în urmă o mamă și două surori mai mici. Un an mai târziu, soldatul a fost trimis pe front, în județul Iași. În august 1944, în cel de-Al Doilea Război Mondial, el a fost ucis. 

'Nu s-au gândit că vom mai afla vreodată ceva despre el'

Strănepotul său, Nicolae Rus, a mărturisit că Pamfilie Botezan 'a trimis o scrisoare ca în caz că nu se mai întoarce toate bunurile care îi revin lui să le lase la mama şi la mătuşa că erau orfane.'

'Pe urmă, nu au mai aflat nimic despre el, până într-o zi când cineva de la Blaj, dacă nu mă înşel, un fost camarad, a venit şi le-a spus că o decedat pe lângă Iaşi. Efectiv nu s-au mai gândit că vom mai afla vreodată ceva despre el. Eu am rămas înmărmurit.', a mai spus el, potrivit ȘtirileProTV.

VEZI ȘI: Recrutări Armata Română. MApN: 1.516 locuri disponibile. Cât încasează un militar

Osemintele au fost găsite de doi tineri, într-o pădure din comuna Ciurea

Osemintele sale au fost descoperite în 2016, de doi tineri pasionați de istorie, care căutau relicve din război cu un detector de metale, într-o pădure din comună Ciurea, conform unor surse din anchetă. 

Pamfilie Botezan a fost ucis de explozia unui obuz

Ancheta procurorilor militari a durat cinci ani, timp în care s-a aflat că Pamfilie Botezan a fost ucis de explozia unui obuz.

Primar comunei Fărău, Ioan Stoia, a declarat că 's-a întors acasă după 77 de ani. A fost primit cu inimile şi braţele larg deschise în sunetul sirenelor, a clopotelor bisericilor. A venit în satul lui natal ca un adevărat erou.'

În pădurea din comuna ieșeană Ciurea, unde au fost descoperite osemintele lui Pamfilie Botezan, există două monumente ridicate în memoria eroilor căzuți pe front, în cel de-Al Doilea Război Mondial. 

VEZI ȘI: Acuzații grave în Ministerul Apărării. Mai mulți militari ar fi fost hărțuiți sexual la locul de muncă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel