Osama bin Laden mort. Dar răul e deja făcut
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Preşedintele Statelor Unite Barak Obama a anunţat oficial că “un mic grup de comando american acţionând cu curaj şi profesionalism l-a ucis pe liderul grupării Al Qaeda – Osama bin Laden”.

După anunţul făcut de preşedinte a urmat un noian de informaţii – multe dintre ele venite pe surse. A apărut inclusiv ştirea că trupul neînsufleţit al lui Bin Laden a fost aruncat în mare. Cu siguranţă singura informaţie cu adevărat valabilă este aceea că bin Laden a fost ucis. În rest pot fi informaţii parazite furnizate de Serviciile Secrete. De exemplu, cadavrul lui Bin Laden este o sursă importantă de informaţii. Bolile de care a suferit, felul în care au fost tratate pot conduce la dezvăluirea întregii reţele din jurul liderului terorist.

De 1 Mai simbolul terorismului internaţional, simbolul luptei împotriva Americii şi al Occidentului şeicul Osama bin Laden a fost eliminat. Este o victorie certă a Washingtonului, dar o victorie care se poate transforma oricând într-o înfrângere. Fiind ucis şi nu judecat bin Laden devine un simbol al fundamentalismului islamic, un luptător ce ar putea justifica atacuri teroriste îngrozitoare.

Că bin Laden avea sprijinul unei părţi importante din lumea arabă stă dovadă şi locul în care a fost găsit: nu într-o grotă din munţi ci într-un oraş în apropiere de Islamabad, la un km distanţă de Academia Militară a Forţelor armate pakistaneze, locuind într-un palat desprins din basmele Seherezadei, probabil cinstit şi respectat de localnici. Poate că dacă bin Laden ar fi fost capturat şi judecat şansele ca el să devină un simbol ar fi fost mult mai mici.

Eliminarea lui bin Laden ar putea avea drept consecinţă imediată diminuarea conflictelor din nordul Africii şi Orientul Mijlociu prin care dictaturile laice încep să fie înlocuite cu dictaturi fundamentalist islamice. Pe termen mediu pericolul nu va fi diminuat fiindcă nici una din cauzele reale care îl provoacă nu au fost soluţionate.

Dispariţia lui bin Laden lasă în urmă un rău deja făcut. Dupa 11 septembrie lumea s-a schimbat fundamental. În numele luptei antiteroriste guvernele democratice ale lumii au instituit, graţie noilor tehnologii, un control asupra cetăţeanului la care regimurile comuniste n-ar fi îndrăznit vreodata să viseze. Oameni obişnuiţi sunt scanaţi de sus până jos în aeroporturi, gări, clădiri oficiale. Toate comunicaţiile electronice, voce şi date sunt monitorizate şi stocate. Poziţia geografică a telefoanelor mobile şi implicit a posesorilor acestora este memorată conform legii în supercomputerele serviciilor secrete şi a companiilor de telefonie. Orice mişcare de fonduri, oriunde în lume este înregistrată şi stocată. Străzile oraşelor vestice sunt intesate de camere video şi microfoane. Pentru a fi protejat de terorism, cetăţeanul liber occidental nu mai are în mod real niciun fel de viaţă privată. Autorităţile pot afla orice despre oricine la un simplu click al calculatorului. Este un efect mai cumplit al terorismului decât prăbuşirea turnurilor gemene. Cu alte cuvinte cu sau fără bin Laden scopul teroriştilor a fost atins. Vor fi necesare decenii, poate chiar un secol pentru ca umanitatea să depăşeasca ceea ce puţini au curajul să numească astăzi: o gravă fractură între civilizaţii, între lumea occidentală şi cea musulmană.

Citeşte şi:

Cine a fost Osama bin Laden şi cum a ajuns să-i atace pe americani la ei acasă – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel