Organismul de sub tutela ORDA care colectează anual 40 de milioane de euro. Directorul Andrei Simion Ijac, anunț de ultim moment
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Andrei Simion Ijac, Director General ORDA, vine în fața publicului cu noutăți din cadrul instituției pe care o reprezintă.

Dintre cele 15 organisme aflate sub tutela Oficiului Român pentru Drepturile de Autor sunt câteva care colectează cele mai mari plăți pe zona drepturilor de autor.

Iată câți bani ajung către titularii de drepturi, interpreți și autori de muzică! 

"Cel mai mare organism de gestiune colectivă care colectează cei mai mulți bani din piață este Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Asociația Drepturilor de Autor (UCMR-ADA). Colectează în jur de 40 de milioane de euro anual, urmată de Centrul Român pentru Artiștii Interpreți și Executanți (CREDIDAM), apoi trecem pe partea cealaltă la drepturile conexe - Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) și, mai departe, putem vorbi de scenariști, regizori... de Asociația Dacin Sara" a precizat șeful ORDA.

Iată continuarea discuției: 

Val Vâlcu: Am văzut că filmul românesc începe să circule din nou, atât cele realizate recent cât și pelicule din anii trecuți, chiar din secolul trecut care merg bine, fac audiență și în online și la sala de cinema.

Andrei Simion Ijac: Da, chiar zilele acestea se dezbate în cadrul Guvernului României Ordonanța 39 pentru înființarea Oficiului de Film, instituție care va fi subordonată Ministerului Culturii și care va avea ca principal rol revitalizarea filmului românesc.

Reamintim că din categoria "artiștilor executanţi" fac parte actorii, cântăreții, muzicienii, dansatorii și alte persoane care prezintă, cântă, dansează, recită, declamă, joacă, interpretează, regizează, dirijează ori execută în orice altă modalitate o operă literară sau artistică, un spectacol de orice fel, inclusiv folcloric, de varietăți, de circ sau de marionete. 

O.R.D.A este organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind autoritate unică de reglementare, evidenţă prin registre naționale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiințifică în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe. Oficiul este coordonat metodologic de Ministrul Culturii, iar finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Oficiului se asigură integral şi distinct de la bugetul de stat, prin intermediul bugetului Ministerului Culturii, ministrul coordonator fiind ordonator principal de credite.

Emisiunea completă, aici:

         

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel