Data publicării:

Organisme Modificate Genetic: Consiliul european pentru Agricultură și Pescuit cere revizuirea legislației

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp

Consiliul pentru Agricultură și Pescuit, întrunit la sfârșitul săptămânii trecute la Bruxelles a adoptat o decizie prin care a solicitat Comisiei să prezinte un studiu privind noile tehnici de editare a genomului, raportate la dreptul UE.

Decizia a fost luată în vedere hotărârea Curții de Justiție din cauza C-528/16 (12781/19), din luna iunie a anului trecut.

Evoluțiile recente ale noilor tehnici de ameliorare au ridicat o serie de întrebări practice pentru autoritățile naționale competente, cu privire la faptul dacă rezultatele unor astfel de noi metode se încadrează în definiția unui OMG și a domeniului de aplicare al Directivei 2001/18 / CE sau nu și, în consecință, dacă produsele obținute ar trebui să facă obiectul obligațiilor prevăzute de Directiva 2001/18 / CE.

Prin hotărârea pronunțată în cauza C-528/16, Curtea de Justiție a analizat obiectivele generale ale Directiva 2001/18 /CE și a decis că noile tehnici de mutageneză intră în sfera de aplicare a directivei respective și sunt supuse obligațiilor prevăzute de acesta.â

Consiliul a adoptat și o decizie prin care a solicitat Comisiei să prezinte un studiu asupra opțiunii de actualizare a legislației existente a Uniunii privind producția și comercializarea materialelor din domeniul ameliorării plantelor (12783/19).

La 6 mai 2013, Comisia a prezentat Parlamentului European și Consiliului o propunere de regulament privind producția și punerea în circulație pe piața de materiale reproductive, cu scopul de a actualiza legislația existentă referitoare la mai multe aspecte care provocau îngrijorare. După respingerea propunerii de către Parlament din 2013 și, în consecință, a retragerii propunerii de către Comisie, Consiliul solicită acum un nou studiu pentru a reevalua opțiunile de actualizare a cadrului legislativ existent.

Poziția UE pentru a 8-a sesiune a Corpului de conducere al Tratatului internațional privind plantele, resurse genetice pentru alimente și agricultură

Consiliul a mai adoptat și o decizie cu privire la poziția care trebuie luată de UE în perioada viitoare, referitor la negocierile privind revizuirea Acordului standard de transfer de materiale (SMTA), care urmează să fie discutate în cadrul celei de-a 8-a sesiuni a Corpului de conducere al Tratatului internațional privind genetica plantelor, resurse pentru alimente și agricultură, ce are loc la Roma, între 11 și 16 noiembrie 2019.

Revizuirea SMTA va fi un stimulent pentru conservarea și utilizarea de resurse genetice dintr-o gamă mai largă de specii și generează venituri crescute pentru utilizatorii dispuși să investească în diversificarea culturilor, ceea ce ar duce la creșterea securității alimentare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel