Organe compatibile cu corpul uman, crescute în porci. Este o revoluție în medicină
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
O companie își propune să crească organe compatibile cu oamenii în porci.

O companie farmaceutică își propune să crească organe modificate genetic pentru a fi compatibile cu organismul uman în interiorul porcilor. Potrivit Businessweek, totul a pornit de la nevoia lui Martine Rothblatt de a-i salva viața fiicei sale.

Compania sa care valorează mai multe miliarde de dolari se pregătește cu un proiect aproape Sci-Fi: să crească organe compatibile cu organismul uman în porci. Totul are loc într-un laborator al Universității Alabama din Birmingham, Statele Unite ale Americii. O parte din cei care au clonat-o pe Oaia Dolly au ajutat la crearea unei „armate” de gene porcine editate.

10 modificări genetice pentru fiecare porc

Fiecare porc va avea cel puțin 10 modificări genetice care le vor face organele lor – deja comparabile ca mărime cu cele umane potrivit specialiștilor – acceptabile pentru corpul uman. Primul obiectiv reprezintă crearea unor rinichi compatibili, însă nu este și ultimul. Dacă tot se folosesc valve cardiace de porc în operațiile pe cord de decenii întregi, de ce să nu se folosească întreaga inimă? Poate că niște plămâni crescuți într-un porc îi vor salva viața fiicei lui Rothblatt.

Echipa de savanți se luptă cu cea mai mare provocare care a pus în dificultate oamenii de știință din întreaga lume în ultimele zeci de ani. Sistemul imunitar uman este cunoscut că nu se înțelege bine cu organele transplantate de la alți oameni, darămite de la porci.

Biochimia este partea dificilă a procesului

„Un organ trebuie să interacționeze cu corpul prin sute de legături biochimice, nu ca medicamentele care interacționează doar cu câteva,” a spus Rothblatt, care a devenit transsexual la 40 de ani. „Biochimia este de multe, multe ori mai dificilă”.

Oamenii de știință ai lui Rothblatt au făcut deja progrese semnificative când vine vorba de editarea genelor. Câțiva babuini au primit cu succes rinichi de porc modificați genetic, iar aceste animale au codul genetic asemănător în proporție de 94% cu cel al oamenilor. Toate primatele au supraviețuit mai mult de șase luni de la operație.

Compania ar trebuit să primească aprobarea FDA de a începe experimentele clinice cu subiecți umani chiar de la începutul anului 2022. După aceea, inima și plămânii nu ar trebui să mai sune Sci-Fi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel