Orfanii refugiați din Ucraina au fost cazați în Sibiu împreună cu directoarea orfelinatului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ
Foto Ilustrativ
Un număr de 28 de copii ucraineni de la un orfelinat din Kiev, împreună cu directoarea orfelinatului, sunt de o săptămână găzduiţi la o fundaţie din satul Prod (judeţul Sibiu), unde sunt ajutaţi cu donaţii ale sibienilor, strânse la centrul Zacaria şi de Asociaţia "Mâini Unite". 

"Cei 28 de copii care sunt în localitatea Prod au venit cu reprezentantul legal de la orfelinatul din Kiev. Aceştia au venit printr-o fundaţie. Sunt îngrijiţi de reprezentanţii respectivei fundaţii. (...) Pot să spun că sunt ajutaţi şi sprijiniţi de alte fundaţii. Fundaţia este în satul Prod. (...)

"Copiii sunt OK, sunt bine îngrijiţi"

"Colegii mei au fost acolo (la fundaţia din satul Prod n.red.) şi monitorizăm cei 28 de copii. Ei beneficiază şi de sprijinul Asociaţiei 'Mâini Unite' şi de cei de la Zacaria, unde s-au strâns tot felul de donaţii", a explicat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Beatrice Muntean.

Întrebat de corespondentul Agerpres cum se numeşte fundaţia care găzduieşte de o săptămână jumătate copiii orfani din Kiev, purtătorul de cuvânt a refuzat să spună.

Potrivit DGASPC, "pentru respectivii copii nu s-a solicitat, nu este nicio măsură specială de protecţie", deci ei nu ar trebui duşi într-un centru de plasament din judeţ, fiindcă sunt cu reprezentantul legal din Kiev.

"Copiii sunt OK, sunt bine îngrijiţi. (...) au vârste între 5 şi 14 ani", a mai precizat Beatrice Muntean.

Salvaţi Copiii România avertizează asupra riscurilor la care sunt supuşi copiii refugiaţi din Ucraina, inclusiv traficul de persoane


De la declanşarea războiului din Ucraina, 4.442 de copii ucraineni şi 3.775 de adulţi - femei, vârstnici, bărbaţi cu derogare medicală, familii extinse - au primit asistenţă umanitară din partea Salvaţi Copiii România. Totodată, au fost dezvoltate servicii de asistenţă psiho-emoţională pentru copiii nevoiţi să îşi abandoneze casa, potrivit unui comunicat al acestei organizaţii transmis, luni, AGERPRES.

"Nevoile acute rămân cele legate de asistenţa umanitară rapidă, de informaţii şi de suport emoţional, atât la frontieră, cât şi în centrele în care sunt cazaţi. De asemenea, o vulnerabilitate specială o au copiii care provin din sistemul de protecţie a copilului din Ucraina", au atras atenţia reprezentanţii organizaţiei.

Aceştia au punctat că în cele două tabere pentru refugiaţi din Siret şi Rădăuţi Salvaţi Copiii este singura organizaţie neguvernamentală care are acces, desfăşurând cu prioritate activităţi pentru cei mici.

Copiii care s-au refugiat din Ucraina au primit la punctele de frontieră alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălţăminte, pampers, suzete, biberoane, cărucioare, port-bebeuri, termosuri cu apă caldă, jucării, pături şi alte produse, iar mamele - cartele telefonice oferite gratuit de companiile de telefonie mobilă, suport emoţional, traducere şi consiliere informaţională despre procedura de azil, mijloace de călătorie, spitale, harta şi adresele centrelor pentru solicitanţii de azil, etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel