Data publicării:

Orele astrale ale muzicii cu Sir Antonio Pappano la pupitrul Orchestrei Santa Cecilia

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Sir Antonio Pappano
Sir Antonio Pappano

Seria Mari Orchestre ale Lumii vă oferă astăzi un concert exceptional. Pe scena Sălii Palatului, vor urca, la ora 19:30, Orchestra e Coro dell’ Accademia Nazionale di Santa Cecilia , avându-l la pupitru pe celebrul dirijor Antonio Pappano. Solistă: Beatrice Rana –pian. Dirijorul Corului: Ciro Visco

În program:

Ceaikovski Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în si bemol minor op. 23

Enescu Simfonia a III-a în Do major op. 21 (1919-1921)

(w670) Beatrice R

Beatrice Rana

Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia a fost una dintre primele din Italia care s-a dedicat exclusiv repertoriului simfonic, realizând premiere ale unor capodopere importante ale secolului 20.

Din 1908 până în prezent, Orchestra a interpretat peste 14.000 de concerte, colaborând cu personalităţi muzicale de seamă ale secolului. A fost dirijată de Mahler, Debussy, Strauss, Stravinsky, Hindemith, Toscanini, Furtwängler, De Sabata şi Karajan. Dirijorii săi permanenţi au fost Bernardino Molinari, Franco Ferrara, Fernando Previtali, Igor Markevitch, Thomas Schippers, Giuseppe Sinopoli, Daniele Gatti şi Myung-Whun Chung. Între 1983 şi 1990, Leonard Bernstein i-a fost Preşedinte Onorific. În 2005, Antonio Pappano a preluat conducerea ca Director Muzical al Orchestrei.

(w670) Orchestra

Orchestra Academiei Santa Cecilia

Printre realizările cele mai notabile ale orchestrei sunt apariţiile din 1995 la ediţia aniversară de 100 de ani a Proms (prima orchestră italiană invitată vreodată la prestigiosul festival londonez), unde a revenit în 2007 cu Antonio Pappano. Cu Myung-Whun Chung (dirijor principal între 1997 şi 2005), Orchestra a cântat în Spania, Portugalia şi Belgia şi a efectuat numeroase turnee în Orientul Îndepărtat. În afară de participările anuale la cele mai importante festivaluri din Italia, în 2001 a fost prima orchestră italiană invitată să cânte în celebra Sală a Filarmonicii din Berlin.

În 2003, Orchestra a participat la sărbătoarea redeschiderii Teatrului La Fenice din Veneţia, iar în 2005 a revenit la Festivalul Nopţilor Albe din Sankt Petersburg.

(w670) Cvartetul

Cvartetul Arcadia

În sezonul 2005-2006, a cântat la Madrid cu Rostropovich, la Budapesta, la Palau de la Musica în Barcelona şi la Dresden Semperoper (Stabat Mater de Rossini, dirijor Pappano). A deschis sezonul 2006-2007 cu un succes răsunător obţinut de maestrul Pappano cu Orchestra la Teatro La Fenice din Veneţia şi la Scala (după 50 de ani de absenţă de la teatrul milanez). În martie 2007, Orchestra, cu Pappano dirijor, a efectuat turnee în Germania, Elveţia şi Austria, făcând opriri în centre muzicale importante cum ar fi Vienna Musikverein unde au avut parte de aplauze frenetice şi articole laudative. În vara lui 2007, Orchestra a obţinut noi ovaţii în timpul turneelor în Japonia şi Moscova. În februarie 2008, cu ocazia centenarului său, orchestra a realizat turnee în Italia (mergând la Perugia, Parma, Ferrara şi Torino), interpretând acelaşi program ca la debutul său din 1908. Recent, a susţinut concerte şi la Canary Islands Music Festival, la Amsterdam Concertgebouw şi la Salle Pleyel din Paris.

(w670) Alexei Vol

Alexei Volodin

În acord cu vizibilitatea artistică la nivel înalt ce şi-a câştigat-o Orchestra Santa Cecilia pe scena internaţională, apare pe lista cu „Cele mai bune 10 Orchestre din Lume” publicată de magazinul „Classic FM”. Este singura orchestră italiană laureată astfel, alături de ansambluri celebre ca Filarmonica din Viena, London Symphony, Amsterdam Concertgebouw, Chicago Symphony şi Filarmonica din Berlin.

Unul dintre cei mai importanți dirijori ai lumii, director muzical al Operei Regale Covent Garden, unde a interpretat și înregistrat inclusiv cu soprana Angela Gheorghiu, Antonio Pappano îşi descrie astfel orchestra al cărui director este din anul 2005: „Tonurile ei au culoarea vinului italian Amarone. Sunt foarte dulci, iar cantitatea de alcool e ridicată“.

Născut în 1959 la Londra din părinţi italieni, dirijorul amestecă în atitudinea sa, cu farmec, înflăcărarea latină şi umorul uscat, englezesc.

(w670) Mischa Mai

Mischa Maisky

În adolescenţă, în perioada şederii familiei în Statele Unite, Antonio Pappano a studiat pianul cu Norma Verrilli, profesoară şi patroana unui magazin de piane din Connecticut, care a avut o mare infuenţă în viaţa sa, după cum avea să povestească dirijorul.

Încă de la vârsta de 10 ani, Antonio Pappano îşi însoţea tatăl la orele cu studenţii. La 21 de ani, pleca deja la New York pentru a studia repertoriul propriu. Au urmat Barcelona, Chicago şi Frankfurt. În decurs de doar cinci ani, la vârsta de 26 de ani, tânărul Pappano devenea asistentul celebrului dirijor Daniel Barenboim, la Beirut. La 30 de ani, ajungea directorul muzical al Operei din Norvegia; la 42 – al Operei Regale Covent Garden – cel mai tânăr director pe care instituţia îl avusese în ultimii 47 de ani.

(w670) Russian Ch

Russian Chamber Philharmonic St.   Petersnurg

În Seria Muzica secolului al XXI-lea, evoluează, la ora 16:00, la Sala Radio, Cvartetul Arcadia.

În program:

Doina RotaruVivarta

Octavian NemescuCvartetul de la miezul nopții

Leo SamamaLe Grand Quatuor

Cvartetul Arcadia s-a format pe băncile Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. La clasa de muzică de cameră a profesorului Nicuşor Silaghi, membru al reputatului Cvartetului Transilvan, cei patru tineri muzicieni ce au alcătuit prima formulă a cvartetului – violoniştii Ana Bogăţilă şi Răsvan Dumitru, violistul Marcel Cameniţă şi violoncelistul Török Zsolt – şi-au descoperit o adevărată vocaţie în cultivarea acestui gen. Participarea la Festivalul de muzică de cameră de la Odorheiu Secuiesc (octombrie 2005) a însemnat şi primul succes al formaţiei; au urmat concerte la Cluj-Napoca, Sighişoara, Sibiu, Satu Mare, marcând un progres deosebit de rapid sub toate aspectele şi o capacitate de asimilare a repertoriului ieşită din comun.

Una dintre cele mai importante realizări de până acum ale Cvartetului este câştigarea Premiului I la prestigiosul concurs Wigmore Hall London International String Quartet Competition 2012. Acest concurs a adus formaţiei şi multe alte premii pentru dezvoltare cum ar fi: un turneu de concerte în Regatul Unit în toamna anului 2013 cu includerea unui Coffee Concert la Wigmore Hall, posibilitatea de a face o înregistrare pentru casa de discuri Wigmore Hall Live, o rezidenţă la Centrul Banff în Canada (datele urmează să fie anunţate), şi invitaţia de a susţine concerte în cadrul Esterházy String Quartet Festival din Eisenstadt, la Menton Festival, şi Greenwich International String Quartet Festival.

Între ultimele apariţii ale Cvartetului Arcadia se numără concerte la Alte Oper Frankfurt, Pollack Hall (Montreal) în cadrul MISQA (McGill International String Quartet Academy), Concertgebouw (Amsterdam), Wigmore Hall (Londra), Musikverein (Viena), și Ateneul Român (Bucureşti).

(w670) Pianista L

Pianista Luiza Borac

În Seria Recitaluri și concerte camerale, puteţi audia, la ora 16:30, la Ateneul Român, Recitalul pianistului Alexei Volodin

În program:

EnescuSuita a II-a pentru pian în Re major op. 10 (1903)

ProkofievSuita din baletul „Romeo şi Julieta”. 10 piese pentru pian op. 75 (fragmente)

Mendelssohn/RahmaninovScherzo din suita „Visul unei nopți de vară″

MedtnerPiesa nr. 4 „Suflă vântule” din suita „Patru povestiri″ op. 35, bazată pe tragedia „Regele Lear” de William Shakespeare

RahmaninovSonata I pentru pian în re minor op. 28

Mischa Maisky, considerat un Paganini al violoncelului, la Ateneu

Seria Concertele de la miezul nopții vă prilejuieşte întâlnirea, la ora 22:30, la Ateneul Român, cu Russian Chamber Philharmonic St. Petersburg sub bagheta dirijorului Juri Gilbo. Solist: violoncelistul Mischa Maisky

În program:

EnescuIntermezzi nr. 1 op. 12 (1902-1903)

CeaikovskiNocturna pentru violoncel şi orchestră op. 19 nr. 4

Bruch„Kol Nidrei”, Adagio pentru violoncel şi orchestră op. 47

MendelssohnSimfonia a IV-a în La major op. 90 „Italiana“

Ceaikovski Variațiuni pe o temă Rococo pentru violoncel și orchestră op. 33

Într-un interviu, Mischa Maisky, unul dintre cei mai mari violoncelişti ai lumii, mărturisea că pentru el muzica este una singură: ”cea care nu plictiseşte”. Modelează sonorităţile ca un magician. Este unul dintre cei mai excentrici violoncelişti ai lumii, cântă fără partitură. Evită convenţiile.

Născut în Letonia, educat în Rusia (la 17 ani câştiga prima sa comptiţie de violoncel la Leningrad, culminând cu debutul său la Carnegie Hall, în New York), actualmente stabilit în Israel. Supranumit “Paganini al violoncelui”, susţine anual concerte alături de orchestre şi Filarmonici din Viena, Berlin, Londra, Israel, Paris, New York, Tokyo… Se consideră un cetăţean al lumii: “Cânt la un violoncel italian, cu arcuri franceze şi germane, corzi din Austria şi Germania. Conduc o maşină japoneză, port un ceas elveţian, un lănţişor indian şi mă simt acasă oriunde oamenii apreciază muzica clasică”.

 În Piaţa George Enescu, dupăconcertele elevilor şcolilor şi liceelor de muzică din Bucureşti, ale studenților de la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi de la Conservatoarele din țară, de la ora 17:00, va fi transmis în direct concertul Orchestrei şi Corului Academiei Santa Cecilia, dirijat de Antonio Pappano.

La Timişoara, melomanii vor putea audia, la ora 19:00, Orchestra Filarmonicii Banatul, dirijată de Rumon Gamba

În program:

Rolf MartinssonOpen Mind op. 71

Valentin GheorghiuConcertul pentru pian şi orchestra. Solistă: Luiza Borac (Laureată a Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 1991) despre care BBC Music Awards scria: „Pasiune, sensibilitate și tehnică formidabilă sunt cuvintele care descriu performanţa Luizei Borac.”

Sven HelbigPocket Symphonies,

În 2007 pianistei Luiza Borac i s-a acordat premiul BBC, așa numitul „Oscar” al CD-urilor în Marea Britanie, pentru cea mai bună înregistrare instrumentală CD a anului. Înregistrarea unui dublu CD care întregește Integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu a fost selecționată din 1500 de înregistrări concurente atât de către un juriu de specialitate alcătuit din mari personalități din lumea critică internațională cât și de peste 40.000 voturi ale publicului.

Luiza Borac a obținut peste 30 de distincții naționale și internaționale printre care: în anul 1998 Premiul al II lea și Medalia de Argint la Concursul Internațional de Pian din Salt Lake City, SUA, Premiile I la concursurile internaționale Viotti-Valsesia Italia și Mendelssohn Berlin, Premiile speciale Mozarteum Salzburg, Richard Wagner Bayreuth, Havergal Glasgow, Tomassoni Köln. În anul 2002 Luiza Borac a câștigat Premiul I Prix d’Oslo, Premiul Special al Juriului și Premiul Publicului la Concursul internațional de pian Grieg de la Oslo, Norvegia.

Activitatea ei concertistică cuprinde recitaluri și concerte în: România, Germania, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Italia, Danemarca, Austria, Norvegia, Elveția, SUA; la Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Steinway Hall Londra şi New York, Radio Hamburg, Liederhalle Stuttgart, sala Puccini Milano, Auditorium Milano, Radio s’Hertogenbosch; la festivalurile Aldeburgh, Grieg Oslo, Prokofiev Barbican Centre London, Chopin Viena și Milano, Schleswig-Holstein Musik Festival Germania; cu artiști ca Vladimir Jurowski, Radu Lupu și Murray Perahia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel