Ordonanța pentru centrele de vaccinare. Cum și cu cât vor fi plătite cadrele medicale care participă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Un medic va primi 100 de lei pe oră, un asistent medical – 25 de lei pe oră, iar un registrator, 25 de lei pe oră, pentru activitatea desfășurată în centrele de vaccinare împotriva COVID-19. Și medicii de familie vor primi sume de bani în funcție de serviciile prestate. Iată mai jos toate prevederile ordonanței pregătită de Guvern.

Potrivit Ordonanței de Urgență citite în primă lectură în ultima ședință de Guvern, cheltuielile privind plata personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar, cu excepția personalului delegat sau detașat, care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și de la bugetul autorităților administrației publice locale.

(Documentul a stârnit un scandal monstru în direct, acolo unde Emil Boc l-a făcut praf pe Vlad Voiculescu. Click pentru a citi știrea completă AICI)

Proiectul obținut de jurnaliștii Aleph News prevede că personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar implicat în vaccinare în cadrul centrelor, cu excepția personalului delegat sau detașat, va fi plătit pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferențiat.

Un medic ca primi 100 de lei pe oră, un asistent medical – 50 de lei pe oră, iar registratorii vor primi 25 de lei pe oră.

Câți bani primesc medicii de familie pentru vaccinare

Pentru activitatea prestată de medicii de familie, în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii de asigurați, aceștia beneficiază de un tarif pe serviciu.

Pentru primii 25% din numărul total al asiguraților înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare, în funcție de tipul de vaccin utilizat, medicii de familie vor primi 30 lei/serviciu. Peste pragul de 25%, tariful pe serviciu se ajustează astfel: pentru intervalul dintre 25,001% - 45% din numărul total al asiguraților înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare, funcție de tipul de vaccinul utilizat - 40 lei/serviciu, pentru intervalul dintre 45,001 % - 65% din numărul total al asiguraților înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare, funcție de tipul de vaccinul utilizat - 50 lei/serviciu, iar pentru intervalul de peste 65% din numărul total al asiguraților înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare, funcție de tipul de vaccinul utilizat - 60 lei/serviciu.

Tarifele sunt aplicabile inclusiv pentru administrarea vaccinului de către medicul de familie, în cabinetul propriu, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID 19 în România.

Proiectul de OUG prevede și plată pentru medicii de familie care acordă servicii persoanelor care nu au un medic de familie sau pentru cazurile în care medicul de familie nu asigură aceste servicii în termen de maxim 20 zile de la demararea fiecărei etape de vaccinare. Pentru informare, programare monitorizare și raportare a reacțiilor adverse tariful este de 1 5 lei /serviciu, iar în cazul în care medicul de familie realizează în cabinetul propriu vaccinarea propriu-zisă tariful este de 30 lei/serviciu.

Ordonanța ar trebui să fie adoptată marți

Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din bugetul Ministerului Sănătății se asigură fondurile necesare finanțării cheltuielilor prevăzute în Programul național de vaccinare, pentru activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 și cheltuielilor privind plata personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 organizate în cadrul unităților sanitare, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, pe baza solicitărilor CNAS formulate în acest sens.

Ordonanța de urgență ar urma să intre în dezbatere și votare în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, relatează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel