Ordinele privind modificarea Statutului elevului și a Regulamentului unităților de învățământ, trimise spre Monitorul Oficial. Ligia Deca: Vor intra în vigoare de la începutul acestui an școlar
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat care sunt principale modificări aduse Statutului elevului și a Regulamentului-cadru, care vor intra în vigoare de la începutul anului școlar 2024-2025.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat trimiterea spre publicarea în Monitorul Oficial a ordinului privind aprobarea Statutului elevului, respectiv cel pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ambele ordine intrând în vigoare de la începutul anului școlar 2024-2025.

”Au fost trimise la Monitorul Oficial și urmează să fie publicate două dintre cele mai importate documente pentru școli: Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului. Vor intra în vigoare de la începutul acestui an școlar.

Am păstrat ce a fost bun din perioada pandemiei, prin valorificarea instrumentelor digitale. În situații excepționale, orele se vor putea desfășura online sau hibrid. De asemenea, pentru debirocratizare, o serie de documente realizate în școli vor putea fi stocate în format digital”, a scris ministrul Educației, Ligia Deca, pe contul său de Facebook.

Mai mult decât atât, ministrul Educației a transmis că își dorește o participare mai mare a școlilor la proiecte europene, venind și cu o precizare în acest sens.

”Ne dorim să încurajăm participarea școlilor la proiecte europene, prin urmare, acolo unde se derulează mai mult de trei astfel de proiecte, școlile pot numi un coordonator pentru proiecte europene”, a scris Ligia Deca.

Pentru ca toți cei interesați să fie informați în ceea ce privește siguranța copiilor, școlile vor publica autorizația de securitate la incendiu, precum și autorizația sanitară de funcționare, iar în cazul în care aceste autorizații nu sunt deținute, școlile vor informa în acest sens.

De asemenea, ministrul Ligia Deca a subliniat că s-a ținut cont de propunerile profesorilor și a fost introdusă prevederea conform căreia se va acorda o notă la purtare la sfârșitul fiecărui interval de învățare, care vizează exclusiv respectarea regulamentului.

”Media acestor note poate scădea, la finalul anului, în funcție de numărul de absențe. Referitor la numărul absențelor nemotivate pentru care se scade media la purtare – am revenit la prevederea conform căreia media va scădea cu un punct la fiecare 20 de absențe nemotivate, față de propunerea de 40, din proiectul lansat în consultare publică.

Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație.

În plus, este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei școli, iar la elaborarea acestui regulament participă și reprezentanții părinților, ai elevilor și ai sindicatelor. Am încredere că la nivel local se vor identifica cele mai bune soluții, pentru că avem nevoie să respectăm nevoile fiecărui elev din sala de clasă”, a mai scris Ligia Deca.

Astfel, după publicarea În Monitorul Oficial, aceste documentele vor fi disponibile în formă integrală pe site-ul Ministerului Educației.

Structura anului școlar 2024-2025

Milioane de elevi și preșcolari vor reveni în bănci din septembrie. Anul școlar 2024-2025 începe la data de 1 septembrie și se va încheia la data de 31 august 2025, având o durată a cursurilor de 36 de săptămâni, fiind organizată în continuare pe module și săptămâni de cursuri.

Potrivit Ordinului de Ministru, publicat în Monitorul Oficial, cursurile anului școlar 2024-2025 încep la data de 9 septembrie, cu 5 module și separate de 5 vacanțe. De asemenea, vacanța de schi va exista și în anul școlar viitor, aceasta urmând să fie stabilită ulterior, variind ca perioadă, dar fiind între modulul 3 și modulul 4.

Cursurile anului școlar 2024 - 2025 vor începe luni, 9 septembrie și vor ține până pe 27 iunie 2025.

Cursurile vor fi împărțite în cinci module diferite, după cum urmează:

- de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;

- de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;

- de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;

- de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;

- de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025.

Elevii vor avea cinci vacanțe, dintre care patru sunt bine stabilite: 26 octombrie -  3 noiembrie 2024, 21 decembrie 2024 - 7 ianuarie 2025 (vacanța de iarnă), 18 aprilie - 27 aprilie 2025 (vacanța de Paște) și 21 iunie - 7 septembrie 2025 (vacanța de vară), iar o săptămână, vacanța de schi, care va fi la alegerea fiecărui județ. Citește mai mult >>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel