Data publicării:

Orchestra de Cameră Radio, la final de stagiune

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Sabin Penea
Sabin Penea

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.

Sabin Penea va fi solistul – invitat al serii, un tânăr violonist membru al Orchestrei Române de Tineret, licențiat al Universității de Muzică din București la clasa prof. univ. dr. Gabriel Croitoru. Preocupat de interferențele între diverse genuri muzicale, de la muzică clasică la rock, jazz și muzică electronică, Sabin Penea a fost basist al trupei Timpuri Noi.

(w670)

Uvertura la Visul unei nopți de vară, op. 21 de F. Mendelssohn va deschide programul serii, o piesă de primă tinerețe, scrisă de autorul ei la vârsta de doar 15 ani, inspirată de piesa de teatru cu același nume, semnată de William Shakespeare. Cea de a doua compoziție aflată pe afișul închiderii de stagiune, Concertul nr. 3 în sol major pentru vioară și orchestră de W. A. Mozart, face parte din aceeași categorie a compozițiilor precoce, fiind scrisă de Mozart, cu aproape un secol mai devreme decât Mendelssohn, când avea 19 ani. Seara se va încheia cu Simfonia nr. 104 în re major de J. Haydn.

JANKÓ FERENC- ZSOLT

Este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea, al Operei Maghiare din Cluj, şi dirijorul asistent al Orchestrei Festival din Budapesta. După studii de vioară la Liceul de Artă Sigismund Toduţă din Cluj, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, unde a urmat şi masteratul în arta dirijorală.

În 2004 a obținut diploma de Masterat la Universitatea de Muzică din Viena, la clasa maestrului Leopold Hager. În 2005 a studiat la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia, cu profesorul Giorgio Proietti.

În perioada 1999-2013 a participat la numeroase cursuri de măiestrie, conduse de: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) şi Tihanyi László (2007). În 2010 a participat la cursul de dirijat organizat de Orchestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman, la cursul de dirijat organizat de Festivalul Schleswig-Holstein, sub îndrumarea maestrului Iván Fischer, iar în 2013 la cursul de dirijat condus de Peter Eötvös.

(w670)

Jankó Ferenc - Zsolt

Între anii 2005 și 2007 a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultăţii de Muzică a Universității din Oradea. În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat din Oradea susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret.

A dirijat la numeroase festivaluri: Stravinsky Maraton – Budapesta, Primavera Opera Festival –Budapesta, Budapest Spring Festival, Festivalul Internaţional de Operă (Miskolc, Ungaria), Festivalul Bartók din Cluj (unde a dirijat toate cele trei compoziţii pentru scenă semnate de Bartók), Zilele Muzicii din Nyírbátor (Ungaria).

A avut onoarea de a dirija Orchestra Festival din Budapesta, Orchestra Konzerthaus din Berlin, Schleswig-Holstein Festival Orchestra din Germania, Pärnu City Orchestra din Estonia, Orchestra Simfonică MÁV de la Budapesta, Orchestra Simfonică din Szeged, Savaria Orchestra din Szombathely şi Orchestra de Cameră Erdődy de la Budapesta, precum și orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Cluj, Sibiu, Braşov, Satu-Mare, Timişoara, Craiova, Odorheiu Secuiesc și Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti. A realizat numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Naţională Română şi Opera Maghiară din Cluj.

­­­­­­­­SABIN PENEA

Este licenţiat în vioară şi absolvent al cursurilor de master ale Universităţii de Muzică Bucureşti la clasa Prof. univ. dr. Gabriel Croitoru.

În prezent este vioara I în Solartis Quartet, violinist în ansamblul de muzică veche Anton Pann, membru al Orchestrei Române de Tineret şi concertmaestru al orchestrei Young Famous.

A susţinut peste 500 de concerte, atât ca solist, cât şi în diverse ansambluri camerale în ţară şi în străintătate (Germania, Bulgaria, Austria, Franţa, Turcia, Italia, Elveția), alături de muzicieni precum Alexander Hulshoff, Maximilian Hornung, Monika Leskovar, Alexander Sitkovetsky, Alexander Buzlov, Diana Ketler, Jan-Erik Gusse Gustaffson, Razvan Popovici, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Sharon Kam, Deria Turkan, Emmanuel Hovhannisyan, Vincent Segal, Hyung-ki Joo.

Câştigă premii precum Medalia de Argint şi premiul special Dvořák la Competiţia Internaţională de Muzică de Cameră Plovdiv, Bulgaria în 2014, este caştigătorul secţiei de vioară a competiţiei Drumul spre celebritate, Mogoşoaia în 2013, premiul 3 la concursul Mihail Jora în 2014.

A participat la masterclass-uri precum SoNoRo Interferențe și Isa16 – International Summer Academy unde a lucrat cu muzicieni ca Petr Prause, Vida Vujic, Evghenia Epsthein, Adrian Mantu, Jan Talich, Josef Kluson, Anita Mitterer, Johannes Meissl, Andrei Gavrilovici, Simeon Yarosevici, Liviu Prunaru.

A participat la Festivalul SoNoRo, Festivalul George Enescu, SoNoRo Conac, Festivalul Culturii Bizantino-Otomane din Ankara, Vacanțe Muzicale, Festivalul Internațional pentru Dialog Cultural din Istanbul.

Pe lângă activitatea în muzica clasică, a abordat genuri precum rock (fiind membru pentru 3 ani în formația Timpuri Noi în calitate de basist), muzica electronică (în colaborare cu Kiko Navarro, Electric Brother, Angel Blanilla), jazz (colaborări cu Luiza Zan, Florin Raducanu, Mihai Iordache, Matthew Tracy Smith, Elena Moroșanu, Arthur Ballogh, Viorica Pintilie). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel