Data publicării:
Orbit de frumusețe. De ce oamenii atrăgători ni se par buni, inteligenți și de încredere. Capcana în care poți să cazi și tu - Studiu
Află în articol de ce nu ar trebui să ai încredere oarbă în persoanele atrăgătoare.
Un nou studiu științific a găsit dovezi ale "ochelarilor de frumusețe". Ce înseamnă asta? Că vedem oamenii atrăgători ca fiind buni și inteligenți, asta deși poate că nu sunt.
Cercetările anterioare au descoperit că oamenii sunt capabili să evalueze fețele după doar 100 de milisecunde de expunere. Cu atât de puține informații, suntem capabili să evaluăm fără efort și intuitiv fețele după o gamă largă de trăsături, cum ar fi atractivitatea. Astfel, se pare că atractivitatea are un "efect de halo" pozitiv, în care oamenii tind să atribuie trăsături pozitive de personalitate indivizilor atractivi din punct de vedere fizic, scrie medicalxpress.com.
Într-adevăr, mai multe studii au documentat acest efect. La baza acestei cercetări au stat eșantioane occidentale. Unele studii au găsit acorduri interculturale în judecățile dintre eșantioanele occidentale și non-occidentale, dar alte studii au găsit variații interculturale. Prin urmare, acest nou articol științific și-a propus să extindă activitatea interculturală pe această temă și să examineze "efectul halo al atractivității" în 11 regiuni ale lumii.
Peste 11.000 de participanți din 45 de țări au fost recrutați de o mare rețea de colaborare interculturală de cercetători numită Psychological Science Accelerator. Participanții au fost desemnați aleatoriu să evalueze unul dintre cele 13 trăsături: atractivitate, agresivitate, grijulie, încredere, dominație, stabilitate emoțională, inteligență, răutate, responsabilitate, sociabilitate, încredere, nefericire și ciudățenie. Ei au evaluat fotografiile a 60 de bărbați și 60 de femei de diferite etnii.
Rezultatele studiului
Studiul a descoperit că atractivitatea se corelează pozitiv cu toate trăsăturile de personalitate dezirabile din punct de vedere social și negativ cu toate trăsăturile de personalitate nedorite din punct de vedere social. Mai precis, în toate cele 11 regiuni ale lumii, fețele masculine și feminine evaluate ca fiind mai atractive au fost evaluate ca fiind mai încrezătoare, stabile emoțional, inteligente, responsabile, sociabile și demne de încredere. Cu alte cuvinte, oamenii au avut tendința de a atribui trăsături pozitive de personalitate indivizilor cu o atractivitate fizică ridicată.
Dr. Carlota Batres, care este directorul Preferences Lab de la Franklin and Marshall College, a comentat că "rezultatele studiului nostru oferă dovezi pentru ceea ce eu numesc un efect de "ochelari de frumusețe", în care atractivitatea întunecă judecățile personalității".
Această constatare, că suntem "orbiți de frumusețe" poate avea efecte în lumea reală. De exemplu, în studiile cu participarea judecătorilor, s-a demonstrat că aceștia recomandă sentințe mai puțin severe pentru inculpații mai atractivi. Acest lucru ar putea fi explicat în parte prin constatările acestei cercetări, conform cărora fețele mai atractive sunt considerate ca fiind mai responsabile și mai demne de încredere. Studiul a fost publicat în Current Psychology și trage un semnal de alarmă asupra faptului că oamenii nu ar trebui să se lase înșelați de aparențe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News