Orban, săgeată către britanici în întâlnirea cu Putin. Hartmann: Mesaj distinct al Uniunii Europene ca putere mondială
În cadrul emisiunii Geostrategica, la DC News, analistul de politică externă H.D. Hartmann a vorbit despre întâlnirea dintre Viktor Orban și Vladimir Putin.
Ieri, Viktor Orban, premierul Ungariei, s-a aflat la Moscova unde s-a întâlnit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Acesta din urmă a afirmat, după întâlnirea cu premierul Ungariei, că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică "au ignorat" principalele solicitări ale Moscovei privind garanţiile de securitate (citește AICI).
H.D. Hartmann, analist de politică externă, a fost invitat în emisiunea Geostrategica, la DC News, unde a vorbit și despre un alt aspect al întâlnirii dintre Viktor Orban și Vladimir Putin și anume mesajul de forță dat de liderul de la Budapesta:
„Fraza care este uluitoare și care contravine vizitei britanice la Kiev (citește mai mult AICI), un răspuns-săgeată dat în această întâlnire Orban-Putin, este că premierul Ungariei a spus că „toți liderii Uniunii Europene nu doresc război“. Iată o declarație în spatele căreia stau discuțiile pe care Viktor Orban le-a avut weekend-ul trecut, prin videoconferințe, cu liderii țărilor fondatoare ale Uniunii Europene. El a vorbit în numele întregii Uniuni Europene și a liderilor europeni.
Este un mesaj foarte clar că Europa încearcă și produce un mesaj diferit pentru Putin, autonom de mesajul anglo-american pe car Zelenski îl primește la Kiev. Nuanța este că Europa spune la Moscova tot ceea ce spune la Kiev, dar cu această mică diferențiere, noi chiar nu vrem război. Deci, dacă tu, britanic, te duci la Kiev să spui că sprijini Ucraina în caz de război, noi spunem că nu vrem război, simplu. Sigură că sprijinim Kievul în raport cu presiunile ruse, dar noi nu vrem război“, a punctat H.D. Hartmann.
Hartmann: Mesaj al Uniunii Europene ca putere mondială
„Nici la Geneva, nici la NATO, la întâlnirea dintre ruși și NATO, Europa nu a existat. Părerea mea este că, în acest moment, mesajul premierului Viktor Orban exprimă pentru prima dată un mesaj distinct al Uniunii Europene ca putere mondială. E foarte important de înțeles acest lucru și vom vedea cum se va dezvolta, dacă se va dezvolta și în ce sens se va duce. Se duce în paralel cu mesajul NATO - SUA - Marea Britanie, se duce într-o contradicție de termeni, se duce într-un sens subsidiar, nu ne dăm seama.
Dacă acest mesaj al lui Orban este un mesaj transmis de liderii europeni, în acea secundă avem apariția unui mesaj autonom al Uniunii Europene ca putere mondială“, a conchis H.D. Hartmann.
CITEȘTE ȘI - Putin: Lansatoarele de rachete din Polonia și România sunt o amenințare pentru Rusia
Rusia revine și spune că nu vrea ieșirea Bulgariei din NATO, dar are o problemă cu România
Ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a detaliat cererea Moscovei ca NATO să revină la granițele sale din 1997, subliniind că acest lucru nu implică retragerea NATO din Bulgaria, într-un interviu acordat marți postului NOVA TV.
„Nu se pune problema țărilor care au aderat la NATO după 1997 să iasă NATO. Vorbim despre retragerea contingentului militar, a bazelor și a armelor strategice staționate pe teritoriul lor din 1997. Nu vorbim despre Bulgaria pentru că în acest moment nu aveți nici baze și nici armament ofensiv strategic, dar acest lucru ar trebui să preocupe România într-o oarecare măsură“, a menționat ambasadorul.
„Vorbim despre o atitudine principială, despre un anumit contingent militar, armamente strategice și baze situate pe teritoriu. Nu există nimic de acest gen în Bulgaria. Aș dori să subliniez că guvernul dumneavoastră a avut mare dreptate, după părerea mea, nu a vorbit dur despre această problemă și nu a încercat să facă aceste jocuri“, a explicat diplomatul (citește continuarea AICI).
CITEȘTE ȘI - Biden: Circa 1.000 de militari americani vor fi repoziţionaţi din Germania în România (presa americană)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News