Orban recunoaște, de Ziua Europei: Nimeni nu bănuia atunci...
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
Premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Europei.

"Se împlinesc 70 de ani de când şeful diplomaţiei franceze de la acea vreme, Robert Schuman, dădea citire Declaraţiei care îi poartă numele - moment prin a cărui semnificaţie istorică pentru Uniunea Europeană de astăzi ziua de 9 mai este sărbătorită în fiecare an ca Ziua Europei.

La o distanţă în timp de şapte decenii, nevoia de solidaritate evocată în textul Declaraţiei Schuman, atunci când întregul continent încerca să se redreseze după război, este la fel de actuală acum, când societatea şi economiile europene se preocupă să revină cât mai rapid la normalitate după criza fără precedent generată de pandemia de coronavirus.

"Vom rămâne uniţi, la bine şi la greu"

Şi, cu exact un an în urmă, liderii europeni reuniţi la Sibiu, în primul mandat al României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, au transmis un mesaj ferm de unitate şi dorinţă de consolidare a proiectului european.

"Vom rămâne uniţi, la bine şi la greu.Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile şi vom sta întotdeauna alături unii de ceilalţi", este unul din cele 10 angajamente făcute la Sibiu de liderii europeni.

"Nimeni nu bănuia atunci..."

Nimeni nu bănuia atunci cât de curând avea să vină o perioadă în care nevoia de solidaritate să fie atât de acută cum este acum. Putem depăşi criza pandemică cu care ne confruntăm de câteva săptămâni dacă şi toate celelalte ţări o vor depăşi. Sprijinul reciproc şi acţiunile comune sunt esenţiale pentru a opri răspândirea coronavirusului şi pentru a limita consecinţele socio-economice ale perioadei actuale. Solidaritatea europeană a dovedit că funcţionează.

Am văzut acţiuni coordonate de repatriere a cetăţenilor altor state membre, pacienţi preluaţi din ţări mai grav afectate pentru a fi trataţi, transporturi de materiale sanitare de primă necesitate sau echipe de medici care şi-au ajutat colegii din alte ţări să salveze vieţi. România s-a implicat şi ea în astfel de eforturi şi ne bucură aprecierea manifestată la vârful instituţiilor europene faţă de gesturile de solidaritate ale statelor membre.

"Dovezi ale unităţii europene"

Crearea unei rezerve strategice europene de materiale medicale prin mecanismul de protecţie civilă rescEU, planul de ajutor economic aprobat la nivelul UE în beneficiul statelor membre, extinderea Fondului de Solidaritate al Uniunii şi pentru situaţii de criză sanitară sunt deopotrivă dovezi ale unităţii europene.

Suntem încrezători că vor urma şi alte mecanisme pentru consolidarea sistemelor de sănătate odată cu redresarea economiilor europene şi că următorul cadru financiar al Uniunii Europene va reflecta noile priorităţi. Puternic ataşată, în continuare, destinului său european, România susţine orice efort în direcţia dezvoltării coezive şi a solidarităţii europene, iar după ce vom depăşi toţi perioada critică să revenim la normalitate mai uniţi, într-o Europă mai aproape de cetăţeni."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel