Orban provoacă constant România. Radu Tudor: Prietenia cu Putin poate explica aceste acțiuni. Separatismul e inacceptabil în Europa anului 2022
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Katalin Novak, președintele Ungariei și Viktor Orban, premierul maghiar. Sursă foto: Katalin Novak @OfficialFacebook via DefenseRomania
Katalin Novak, președintele Ungariei și Viktor Orban, premierul maghiar. Sursă foto: Katalin Novak @OfficialFacebook via DefenseRomania
Președintele maghiar Katalin Novak a efectuat o vizită privată în România, vizită care a născut numeroase controverse mai ales din cauza declarațiilor pe care aceasta le-a făcut.

Katalin Novak, o apropiată a lui Viktor Orban, s-a aflat în Transilvania în momentul în care ONG-urile Asociația Civică Pal Vasvari și Consiliul pentru Demnitate Umană de la Budapesta i-a medaliat pe Istvan Beke și Zoltan Szocs, doi secui care au făcut închisoare pentru terorism în România. 

Totodată, MAE român l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la București după declaraţia postată vineri pe Facebook de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei.

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor, într-o intervenție telefonică la Antena 3, a denunțat provocările regimului lui Viktor Orban la adresa României, considerând inacceptabil ca în 2022 să ne confruntăm cu provocări revizioniste.

„Pozițiile anti-românești ale lui Viktor Orban l-au consacrat din păcate. România și Ungaria sunt aliate NATO, partenere în UE și nu ar fi trebuit să avem parte de astfel de provocări. Cred că e un comportament nepotrivit (n.r. - atitudinea președintelui Ungariei), un comportament împotriva spiritului european. Vedem că de ani și ani de zile România e permanent provocată cu astfel de atitudini și declarații”, a precizat Radu Tudor, care a adăugat că e convins că gesturile provocatoare la Budapestei au fost intenționate.

„Nu trebuie să punem semnul egalității între Ungaria și Orban, dar acest regim în momentul de față pune o amprentă anti-românească puternică asupra relației noastre iar acest lucru dăunează foarte mult. (...) E bine că Ministerul de Externe a făcut acest gest (n.r. - contactarea ambasadorului Ungariei pentru a descuraja declarațiile președintelui maghiar)”, amintește Radu Tudor.

Radu Tudor: Mă întreb dacă prietenia dintre Putin și Orban nu stă la baza acestor provocări

„Dacă toți președinții din Europa s-ar duce unde sunt comunități ale țărilor respective și ar spune „eu sunt președintele vostru” s-ar naște curente separatiste extrem de periculoase pe criterii etnice. Acest lucru face Ungaria. Încearcă să promoveze curente separatiste și revizioniste pe criterii etnice ori așa ceva în Europa anului 2022 nu e de tolerat. Orban se dovedește a fi din păcate unul din cei mai mari provocatori și nefrecventabili lideri ai Europei democratice”, a adăugat Radu Tudor.

„Sunt convins că mereu reușim să depășim aceste momente. Dar dacă punem în balanță toate aceste evenimente vedem că în ultimii 10 ani România a fost provocată de nenumărate ori iar noi nu am lansat nicio contraofensivă față de Budapesta. Și e bine că facem așa. Noi suntem responsabili, democratici, suntem europeni. Regimul de la Budapesta ne creează probleme nouă și Uniunii Europene. Mă întreb dacă nu cumva prietenia foarte puternică dintre Viktor Orban și Vladimir Putin e cea care stă la baza tensionării acestor relații între două state UE și NATO”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel