Orban merge contra curentului: UE critică planul Ungariei de a muta ambasada din Israel în Ierusalim
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
UE a avertizat Ungaria să nu își mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, în urma rapoartelor din presă că o astfel de mutare ar putea avea loc încă de luna viitoare.

Miniștrii de Externe ai Israelului și Ungariei — Eli Cohen și Peter Szijjarto — au ajuns la un acord privind mutarea ambasadei din Israel, la Ierusalim, potrivit cotidianului israelian Zman Yisrael, citat de Politico.

Ministerul de Externe al Ungariei a refuzat să confirme sau să infirme informația presei israeliene. Dar o persoană familiară cu planurile, care a vorbit sub condiția anonimatului din cauza naturii sensibile a mișcării, a confirmat că schimbarea va avea loc.

O astfel de mișcare a premierului ungar, Viktor Orbán, ar fi o victorie diplomatică majoră pentru omologul său israelian și aliatul său, Benjamin Netanyahu, care a fost criticat pentru reformele controversate ale guvernului său pentru a revizui sistemul judiciar al Israelului.

Criticând planurile raportate, purtătorul de cuvânt al UE pentru politică externă, Peter Stano, a spus că în UE ”există o poziție de lungă durată care decurge din rezoluția 478 a Consiliului de Securitate al ONU din 1980, care solicită tuturor statelor membre ale ONU să retragă ambasadele și misiunile diplomatice de la Ierusalim, în Israel”

Decizia Ungariei de a-și muta misiunea diplomatică la Ierusalim ar fi o premieră pentru un stat membru al UE și ar risca să submineze obiectivul pe termen lung al UE de o soluție cu două state pentru Israel și Palestina.

Viktor Orban a făcut un pas în această direcție în martie 2019, când a mutat departamentul comercial al misiunii maghiare din Israel, la Ierusalim. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel