Data actualizării:
Data publicării:

Orban, lecție pentru Orban

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp
viktor orban
viktor orban

Orban și partidul său pierduseră de două ori la rând alegerile parlamentare. Au avut, e drept, șansa să apară în presă stenograme devastatoare pentru Putere.

Orban și partidul său pierduseră de două ori la rând alegerile parlamentare. Au avut, e drept, șansa să apară în presă stenograme devastatoare pentru Putere, așa că guvernul socialist a căzut în sondaje la scurtă vreme după preluarea mandatului. Dar nici Orban nu a așteptat sub pom, să-i cadă para mălăiață în gura de nătăfleață.

Cu doi ani înainte de alegeri a cerut un referendum, pe care l-a și câștigat, opunându-se populist reformelor de dreapta susținute de...socialiști (co-plată în sistemul sanitar, taxe în universități). Astfel relansat, a revenit la guvernare în 2010 și iată-l, în 2018, câștigând al treilea mandat, cu o majoritate care îi permite schimbarea Constituției din Ungaria.

Politica în România și Ungaria, diferență cheie

Diferențe față de România sunt multe. Ungaria nu are o Diaspora numeroasă, ci una extrem de atașată de țara mamă și care face un lobby puternic pentru Budapesta. Turismul merge, investițiile în infrastructură sunt motor de creștere, curg banii europeni. Cultura politică e diferită: în 2007, de exemplu, FIDESZ îl realegea președinte pe Viktor Orban, după ce pierdea, cum spuneam, pentru a doua oară în fața socialiștilor. Antonescu, la noi, era eliminat după un eșec minor, la europarlamentare.

Oricât de mari ar fi diferențele, există asemănări între publicuri aflate în aceeași zonă geografică și care au o istorie asemănătoare. Mi-e greu să cred că PNL nu analizează succesul FIDESZ, mai ales că fac parte din aceeași familie politică. Evident, fără a ne dori un lider autoritar, chiar anti-democratic, ca Viktor Orban, să vedem ce a făcut în Ungaria și ce face Ludovic Orban în România pentru a câștiga alegerile.

Se poate baza liderul PNL pe o schimbare a climatului de opinie, după o dezvăluire de presă? În principiu, da, dar nu-și poate face speranțe că îi vor rezolva jurnaliștii sau procurorii treaba. Stenograme privind PSD explodează ca pop-cornul lui Ponta, încă din mandatul trecut. Vorbim de mandatul prezidențial, fiindcă mandate de interceptare au fost peste 36.000. Rezultatul...

Ce a făcut Orban, ce face Orban

Dar să ne întoarcem la Viktor Orban: a introdus un articol în Constituție pentru definirea familiei în mod tradițional, a scăzut numărul de parlamentari ( de la 386 la 199), a pus taxă pe Internet, a crescut vârsta de pensionare a militarilor și polițiștilor, a ignorat sau respins acuzațiile de corupție la adresa membrilor cabinetului său, a atacat puterea sistemului judiciar, a atacat proiectul german North Stream, a acuzat cedarea de suveranitate către instituțiile netransparente de la Bruxelles, a declarat că are ca model Turcia, Rusia, China, a respins politicile comunitare față de imigranți, a deschis un război cu Soros, pe aceeași temă, a crescut taxele pentru bănci și s-a certat cu Banca Europeană.

Ce face Ludovic Orban, în afară de de jogging cu câini și discursuri bombastice anti-PSD? De exemplu, ia apărarea băncilor și îl exclude din partid pe Zamfir, motivând doctrinar respingerea unei legi cu priză la public. Alte comparații, dar și pronosticul pentru PNL, pot fi făcute de fiecare, în bula lui de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel