Data publicării:

Orban lansează în noi declarații tăioase la adresa UE, după întâlnirea cu Putin: „O prostie contemporană”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a dat start campaniei pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, aducând critici la adresa liderilor blocului european, numind Bruxelles-ul o "prostie contemporană" care poate fi încă reparată, transmite Reuters.

Încrederea Bruxelles-ului în Orban e tot mai scăzută după confruntările amare din cei 13 ani în care a fost la putere, mai ales privind drepturile persoanelor gay și a migranților din Ungaria, precum și consolidarea controlului asupra organizațiilor neguvernamentale, a mediului academic, a justiției și a mass-media.

Cu ore înainte de discursul său, mii de oameni au manifestat în capitala Ungariei, Budapesta, un bastion liberal care s-a opus în mare parte agendei lui Orban. Unii au exprimat temeri că Ungaria ar putea ieși din UE sub conducerea sa, o perspectivă pe care Orban a respins-o în repetate rânduri.

UE a suspendat plata miliardelor de euro pentru finanțare către Ungaria din cauza preocupărilor privind statul de drept, ceea ce complică eforturile liderului naționalist de a scoate economia din cea mai lungă recesiune tehnică din înregistrările moderne.

"Istoria se repetă uneori. Din fericire, ceea ce a fost o tragedie, este cel mult o comedie cu cea de-a doua ocazie", a spus Orban susținătorilor săi într-un discurs cu ocazia aniversării revoltei eșuate a Ungariei din 1956 împotriva stăpânirii sovietice.

"Moscova a fost o tragedie. Bruxelles este doar o proastă parodie contemporană", a declarat Orban într-un discurs în orașul vestic Veszprem, difuzat exclusiv de televiziunea publică.

Aflat la putere din 2010, liderul veteran se confruntă cu cea mai mare provocare în ceea ce privește banii UE, inflația la cele mai ridicate niveluri din bloc și ratele de dobândă ridicate care încetinesc economia.

Orban a fost, de asemenea, criticat de SUA și aliații UE pentru că a strâns mâna președintelui rus Vladimir Putin în timpul unui summit în China săptămâna trecută, în timp ce cei doi lideri și-au reafirmat angajamentul față de relațiile bilaterale în contextul tensiunilor internaționale legate de războiul din Ucraina.

"Doar o Europă puternică și unită poate rămâne competitivă cu SUA, China și alte țări emergente", a spus Gabor Sebo, care a participat la manifestația din Budapesta purtând un steag al UE.

"Avem și acest război la granița noastră de est, care este o tragedie. Nu ar trebui să arătăm slăbiciune sau diviziuni în fața Rusiei", a spus el.

Guvernul Ungariei se opune accelerării negocierilor de aderare a vecinei Ucraine la UE.

Tonul lui Orban privind condițiile UE referitoare la statul de drept, care trebuie îndeplinite pentru eliberarea fondurilor către Ungaria, contrazice optimismul relativ exprimat de negociatorul său de top săptămâna trecută, care a spus că negocierile privind problemele nerezolvate ar putea se încheia în curând.

"Chiar dacă Bruxelles-ul fluieră, dansăm cum ne convine. Și dacă nu vrem, nu vom dansa", a spus Orban, atrăgând aplauze de la susținătorii săi.

"Moscova era iremediabilă, dar Bruxelles și UE pot fi încă reparate", a adăugat Orban, spunând că liderii actuali ai blocului au eșuat în a proteja siguranța, libertatea și bunăstarea Europei.

Economiștii de la Wood & Company au declarat că guvernul lui Orban nu a făcut un angajament suficient pentru a rezolva disputa privind fondurile UE, în ciuda unei prime faze de schimbări legislative.

"Interpretarea noastră a mișcărilor politice este că premierul Orban se concentrează pe obținerea celor mai bune rezultate posibile pentru partidul său în alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024 și pare să urmeze o strategie de confruntare cu UE și SUA", au declarat aceștia într-o notă citată de Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel