Orban: Democrația e fragilă. Sentiment de frică în societate
Ludovic Orban susține că sentimentul de frică la nivelul mentalului colectiv în România se menţine şi la 27 de ani de la Revoluţie. Preşedintele PNL participă la Sighetu Marmaţiei, la cea de-a X-a ediţie a Şcolii Memoriei "Gheorghe I. Brătianu".
"Din păcate, există în societatea românească sentimentul de frică! Paradoxal, la 27 de ani de la Revoluţie încă sunt oameni care spun că le este frică! Le este frică să nu fie daţi afară din funcţia publică pe care o deţin, oamenilor de afaceri le e frică să se exprime ca să nu fie călcaţi în picioare de organele de control ale statului, sunt jurnalişti cărora le este frică să-şi exerseze profesia de jurnalist, să respecte deontologia jurnalistică, ca să nu fie daţi afară de patronii lor. Există în multe zone ale societăţii persistenţa acestui sentiment de frică. Purtăm frica şi când nu există ameninţarea. Să ne aducem aminte de campania din 2014, în care PSD-ul a mizat pe acest sentiment de frică. Aduceţi-vă aminte pliantul cu Iohannis - taie pensiile. Cât de tare au putut să-i sperie pe pensionari", a susţinut Orban, scrie Agerpres.
Liderul liberal a atras atenţia că democraţia e încă fragilă şi a subliniat necesitatea ca cetăţenii să-şi apere dreptul dobândit după aproape 50 de ani de comunism.
"Trebuie să înţelegem că democraţia este foarte fragilă. Atât timp cât s-a inventat puterea instituţională, totdeauna vor fi oameni tentaţi să deţină definitiv această putere, să o folosească împotriva semenilor lor. Democraţia trebuie apărată în fiecare zi, prin acţiune, atitudine, susţinerea unor principii, idei şi valori. Apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale trebuie să fie preocuparea noastră fundamentală ca oameni politici, ca cetăţeni ai societăţii româneşti. Foarte multe alunecări spre autoritarism, spre regimuri care au călcat în picioare libertatea şi demnitatea umană s-au făcut din cauza pasivităţii. Faptul că atunci când a fost afectat dreptul unui om, a unui grup uman societatea nu a reacţionat! (...) Tentaţia de a încălca drepturile celorlalţi există în fiecare dintre noi" a adăugat Ludovic Orban.
Preşedintele PNL a reamintit celor prezenţi rolul fostei închisori de la Sighet, unde, începând cu anii 50, elita societăţii româneşti a fost decimată prin cele mai crude metode de exterminare.
"Sighetul este un simbol pentru că aici (...) a fost o închisoare cu regim de securitate special în care au fost încarceraţi şi ţinuţi la secret de orice fel de informaţie care putea să răzbată afară sute de oameni care au făcut parte din elita democratică a României - membrii ai guvernului, politicieni, jurnalişti (...). Departe de orice fel de orice cunoaştere a unor alţi oameni, aceşti oameni au fost chinuiţi îngrozitor, au fost ţinuţi în nişte condiţii inumane. Mulţi dintre ei şi-au pierdut viaţa în aceste închisori", a mai spus Ludovic Orban.
Program dedicat tinerilor liberali
Foarte uşor suntem înclinaţi să uităm. Au trecut aproape 30 de ani de când România era condusă în mod autocratic printr-un regim dictatorial care încălca în picioare demnitatea umană, libertatea umană, dreptul fiecărui om de a se exprima liber, dreptul fiecărui om de a călători, dreptul fiecărui om de a se realiza în viaţă conform propriei dorinţei şi conform propriului efort, a adăugat liderul PNL.
Organizată de Institutul de Studii Populare şi Societatea Liberală, în parteneriat cu Martens Centre for European Studies, cea de-a X-a ediţie a Şcolii Memoriei "Gheorghe I. Brătianu s-a desfăşurat în perioada 22 - 24 septembrie. Tema din acest an a fost "Relaţia dintre intelectualitate şi oamenii politici". La încheierea cursurilor au mai fost prezenţi preşedintele PNL Maramureş, Ionel Bogdan, deputatul Viorica Cherecheş, reprezentanţi ai filialei judeţene liberale.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News