Orașul ucrainean Severodoneţk, în întregime ocupat de ruși
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay, de mohamed_hassan
Foto: Pixabay, de mohamed_hassan
Orașul ucrainean Severodoneţk a fost în întregime ocupat de ruși, anunță primarul.

Oraşul Severodoneţk din Donbas, estul Ucrainei, scena unor lupte aprige între armatele ucraineană şi rusă de mai multe săptămâni, a fost "ocupat în întregime" de armata rusă, a anunţat sâmbătă primarul său, Oleksandr Striuk, transmite Agerpres, citând AFP.

"Oraşul a fost în întregime ocupat de ruşi.", a declarat el la televiziunea ucraineană la finalul după-amiezii.

Armata ucraineană îşi anunţase joi retragerea din această localitate de circa 100.000 de locuitori înaintea războiului, pentru a putea apăra mai bine oraşul vecin Lisiceansk. Tot în după-amiaza de sâmbătă, separatiştii proruşi au anunţat că, împreună cu forţele ruse, au luat controlul uzinei chimice Azot din Severodoneţk şi au 'evacuat' mai mult de 800 de civili care se refugiaseră acolo.

Forţele ruse şi aliaţii lor proruşi "au luat controlul total al zonei industriale a uzinei Azot", a scris pe Telegram un reprezentant al separatiştilor, Andrei Marociko. Un alt purtător de cuvânt, Ivan Filiponenko, a afirmat că 800 de civili care se refugiaseră în uzină în săptămânile de confruntări au fost "evacuaţi".

Peste 34.500 de militari ruşi au murit în Ucraina de la începutul războiului,  potrivit armatei ucrainene

Armata ucraineană a lichidat 100 de invadatori ruşi în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor din armata rusă ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 34.530, potrivit unui bilanţ prezentat, vineri, de Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, transmite RADOR.

De asemenea, de la începutul invaziei, trupele ucrainene au doborât 216 avioane şi 183 de elicoptere ruseşti. Au mai fost distruse 1.507 tancuri ale armatei ruse, 3.637 de vehicule blindate, 759 de sisteme de artilerie, 241 de lansatoare multiple de rachete, 99 de sisteme de apărare aeriană, 2.553 de vehicule şi cisterne transportatoare de combustibil, 14 nave, 622 de drone, 137 de rachete de croazieră şi tehnică specială (60 de unităţi). Vezi mai mult AICI.

Război Ucraina: Forţele ruse şi proruse au intrat în oraşul Lisiceansk. Au loc lupte de stradă

Forţele ruse şi proruse au intrat sâmbătă în oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei, unde au loc în prezent lupte de stradă, au afirmat separatiştii, transmite Agerpres, citând AFP.

"Miliţia populară a Republicii Populare Lugansk şi armata rusă au intrat în oraşul Lisiceank. Anumite întreprinderi din oraş au fost cucerite deja. Acolo se desfăşoară în prezent lupte de stradă.", a scris într-o postare pe Telegram un reprezentant al separatiştilor proruşi, locotenent-colonelul Andrei Marociko.

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti au câştigat teren în ultimele zile în această zonă, care este de mai multe săptămâni teatrul unor puternice confruntări, mai ales de artilerie.

Forţele Moscovei au înaintat de asemenea în această săptămână în apropiere de Lisiceank, oraşul geamăn al Severodoneţk, de care este despărţit de râul Doneţk. Cucerirea acestor două bastioane ar aduce sub controlul Moscovei şi al separatiştilor întreaga regiune Lugansk, unul din cele două teritorii separatiste din estul Ucrainei, şi le-ar permite să înainteze mai facil spre oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, spre vest. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel