Oraşul Tecuci, "fără bani de salubrizare şi iluminat" de luni. "Nu mai putem plăti salarii, nu mai putem da bani celor cu dizabilităţi. Problemă foarte gravă"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
George Stângă, preşedintele PNL Galaţi, trage un semnal de alarmă. Municipiul Tecuci va rămâne, de la finalul acestei săptămâni, fără bani, după ce bugetul nu a fost aprobat nici până astăzi. 

Întrebat care este situaţia colaborării în plan local între PNL şi PSD, George Stângă a precizat că "avem disfuncţionalităţi pe municipiul Tecuci".

Semnal de alarmă: De la sfârşitul săptămânii nu mai putem plăti salarii, utilităţi

"Din păcate, la momentul actual este singurul municipiu din România care nu are bugetul votat. Asta înseamnă că de la sfârşitul acestei săptămâni nu vom mai reuşi la Tecuci să plătim salariile, nu vom mai reuşi să dăm bani către persoanele cu dizabilităţi, nu vom mai putea plăti utilităţile. Serviciile de utilitate publică înseamnă salubrizare şi iluminat public. Situaţia e dificilă. Bugetul a trecut cu votul PSD, prin două amendamente ale celor de la PSD care prevedeau anularea unui împrumut făcut în 2019 de primarul de la PSD de atunci. Prefectura Galaţi şi ANAF au spus că cele două amendamente sunt ilegale, astfel că proiectul de buget al Muncipiului Tecuci a fost dat în contencios-administrativ. 

Sperăm ca prin discuţii, prin negocieri, să găsim o soluţie cât mai rapidă. Discutăm de nişte oameni care ar trebui să beneficieze de nişte condiţii moderne în Tecuci şi, din păcate, la momentul actual, avem blocate asfaltările pe cel puţin 27 de străzi, avem salariile pe care nu le putem plăti şi, cel mai grav, persoanele cu dizabilităţi, asupra cărora nu ne putem apleca în perioada următoare", a mai precizat George Stângă. 

"Fondul de intervenţie al Guvernului nu ar putea rezolva pentru persoanele cu dizabilităţi situaţia? Sau un alt mecanism din acesta. Hai, cu funcţionarii publici a mai fost blocaj şi în SUA, cu străzile, dacă nu s-au asfaltat 30 de ani, mai aşteaptă. Dar persoanele cu dizabilităţi au nevoie de bani acum", a replicat Val Vâlcu. 

"Este o problemă foarte gravă, la care nu am găsit soluţii. Accent aş pune şi pe partea de lucrări, care sunt astăzi în derulare în Tecuci. Constructorii, văzând această instabilitate şi lipsă de predictibilitate, nu îşi doresc să ducă în continuare contractele, decât după ce au totul plătit la zi!", a concluzionat George Stângă. 

Stângă, PNL, propune descurajarea contestaţiilor din infrastructură: Să pună o garanţie. Dacă pierd procesul, să piardă şi garanţia. Nu ne permitem să blocăm din mofturi

”Am avut un mare blocaj în anii 2012 - 2017, atunci când ONG-urile erau administratorii ariilor naturale protejate și atunci când, pentru a dezvolta un obiectiv de interes național sau local, aveai nevoie de permisiune de la ONG-ul respectiv, care administra patrimoniul statului român. Între timp, din punct de vedere legislativ, această problemă a fost rezolvată în anii 2017-2018. Eram la acea vreme președintele Comisiei de mediu din Senatul României, am preluat aceste atribuții de la ONG-uri și le-am dat unei instituții a statului român, astfel încât statul român să stabilească ce este prioritar și ce nu este prioritar pentru dezvoltarea infrastructurii. Problema cu ONG-urile a fost parțial rezolvată prin această preluare de atribuții pe care le aveau acolo unde existau ariile naturale protejate. 

Părerea mea, pentru a termina definitiv acest subiect, este să facem ceva asemănător cu gândirea pe care o avem acum, cu licitațiile publice și cu contestațiile. Acolo unde se participă la licitații, știți foarte bine că sunt firme care contestă și întârzie foarte mult desemnarea unui câștigător. Părerea mea este că ar trebui să stabilim o garanție pentru cei care atacă în instanță astfel de decizii cu privire la desemnarea unui câștigător și în situația în care a pierdut procesul respectiv, să piardă și garanția, că nu ne permitem să blocăm toate proiectele mari, de infrastructură, majoritare, din România, din moftul unor societăți comerciale. Am un exemplu, pe care îl știu foarte bine. Exista o societate comercială care avea activități de asfaltare, avea 35 de angajați, din care 25 erau juriști. De fapt, activitatea lor era să conteste toate licitațiile la care participau și nu erau desemnați câștigători. Unde câștigau, subcontractau licitațiile respective”, a explicat George Stângă, președintele PNL Galați. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel