Orașul în care, timp de 40 de ani, o mie de fete au fost violate în tăcerea autorităților
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Donald Tong/ Pexels
Fotografie de la Donald Tong/ Pexels
O fată însărcinată a fost ucisă după ce a încercat să raporteze un abuz. Poliția este acuzată și ea.

Scandalul are loc în Telford, Marea Britanie.

O mie de fete au fost victimele celui mai mare scandal de abuz sexual cunoscut din Marea Britanie, în care bande de violatori au vizat fete de numai 11 ani. Iadul durează de 40 de ani în orașul Telford, așa cum a fost demonstrat de o comisie de anchetă înființată pentru a face lumină asupra scandalului.

Ziarul britanic Sunday Mirror, citat de Europa Today,  a raportat în urmă cu patru ani că sute de fete au fost drogate și abuzate încă din anii 1980. Autoritățile au subestimat sistematic problema, a spus ziarul, și ar fi păstrat tăcerea cu privire la trecutul asiatic al unora dintre autori, temându-se de acuzații de rasism.

Potrivit comisarului de poliție West Mercia, care se ocupă de aplicarea legii în Telford, poliția cunoștea amploarea scandalului, dar ziarul exagerase foarte mult numărul ”poate o mie de victime”.

Cu toate acestea, comisia de anchetă concluzionează acum că ziarul a avut dreptate. 

Potrivit anchetei care a durat trei ani, autoritățile au permis ca abuzul să continue câțiva ani ”fără un răspuns adecvat”, dând vina pe copii mai degrabă decât pe făptuitori. În același timp, profesorii și asistenții de îngrijire ai copiilor au fost descurajați să raporteze cazuri.

Potrivit comisiei de anchetă, exploatarea fetelor adesea tinere nu a fost suficient investigată din cauza ”nervozității rasiale”. Autoritățile se temeau că o anchetă asupra suspecților asiatici ar duce la „tensiuni rasiale”.

De-a lungul anilor, mai mulți bărbați au fost închiși pentru exploatarea sexuală a copiilor în Telford. Președintele comisiei de anchetă Crowther vorbește despre ”suferința cumplită a generațiilor de fete”.

Agresorii s-au concentrat asupra celor mai vulnerabile fete

Victimele primeau mâncare, alcool sau țigări, doar pentru a fi abuzate. Unele fete au rămas însărcinate după ce au fost violate, a spus comisia. Multe victime și familiile lor au primit și amenințări cu moartea atunci când au încercat să oprească abuzul.

Raportul relatează cazul unei fete care a rămas însărcinată cu un șofer de taxi, Azhar Ali Mehmood, atunci când aceasta avea 14 ani. Doi ani mai târziu, Mehmood a dat foc casei fetei, ucigând-o pe ea, pe sora ei și pe mama ei. Mehmood a fost condamnat la închisoare pe viață în 2001.

Poliția din West Mercia și-a cerut scuze ”fără echivoc” pentru evenimentele din trecut, ca răspuns la raport. Șeful poliției Richard Cooper spune că vrea să-și ceară scuze tuturor victimelor.

"Acțiunile noastre au fost cu mult sub ajutorul și protecția pe care ar fi trebuit să le primiți de la noi. Este inacceptabil, v-am dezamăgit." Potrivit lui Cooper, poliția are acum echipe dedicate prevenirii și combaterii exploatării copiilor. Există, de asemenea, o mai bună cooperare cu organizațiile de protecție a copilului, spune el.

Citește și:

Uber, dată în judecată în SUA de 550 de femei care susţin că au fost agresate de şoferii platformei

Dosarul include acuzaţii conform cărora femeile care au călătorit cu Uber "au fost răpite, agresate sexual, bătute, violate, urmărite, hărţuite sau atacate în alt mod de către şoferii Uber". Cazul a fost depus miercuri la Curtea Superioară din San Francisco.

"Agresiunea sexuală este o infracţiune îngrozitoare şi luăm în serios fiecare raport"

"Agresiunea sexuală este o infracţiune îngrozitoare şi luăm în serios fiecare raport", a declarat un purtător de cuvânt al Uber pentru BBC.

"Nu există nimic mai important decât siguranţa, motiv pentru care Uber a construit noi funcţii de siguranţă şi a fost mai transparent cu privire la incidentele grave. Deşi nu putem comenta despre litigiile în curs, vom continua să păstrăm siguranţa în centrul activităţii noastre", au adăugat reprezentanţii Uber, scrie Rador.

Uber ar fi folosit 50 de companii fictive din Olanda pentru a nu plăti taxe

Uber ar fi folosit un proces complex de evitare a taxelor ce a implicat 50 de companii fictive din Olanda, conform unui studiu al Centrului Internaţional pentru Cercetare şi Responsabilitate privind Impozitul pe Venit (CICTAR), citat de Business Insider.

În 2019, Uber a declarat că a suferit pierderi operaţionale de 4,5 miliarde de dolari la nivel global (excluzând Statele Unite şi China). În realitate, grupul american ar fi înregistrat un venit operaţional de 5,8 miliarde de dolari, potrivit CICTAR, transmite Mediafax.

Anterior, Uber dezvăluise o serie de detalii privind paradisul fiscal din Olanda, mutându-şi proprietatea intelectuală din Bermuda în ţara din Vestul Europei, însă cercetările efectuate de CICTAR ar fi pus în lumină modul în care compania şi-a structurat reţeaua de firme fictive.

„Este o Ligă a Campionilor pentru evitarea impozitelor.”, spune principalul analist CICTAR, Jason Ward.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel