Orașul din Turcia care nu s-a prăbușit. Cum a devenit Erzin un refugiu în urma cutremurelor devastatoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Orașul din Turcia care nu s-a prăbușit. Cum a devenit Erzin un refugiu în urma cutremurelor devastatoare / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Orașul din Turcia care nu s-a prăbușit. Cum a devenit Erzin un refugiu în urma cutremurelor devastatoare / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Orașul Erzin a devenit un refugiu în urma cutremurelor devastatoare din Turcia.

Moartea și distrugerea înconjoară Erzin. Dar acest mic oraș din provincia Hatay, din sudul Turciei, este o oază de siguranță și normalitate, în timp ce viața din întreaga regiune a fost răsturnată de cutremurele devastatoare care s-au produs in această țară, scrie NBC News.

Rezidenții și oficialii spun că Erzin nu a suferit niciun deces și nicio clădire nu a văzut prăbușită în puternicul cutremur și că ei merită o hotărâre de lungă durată de a nu permite efectuarea de construcții ilegale, care au făcut atât de multe victime în restul țării.

Beyaz Yalcin a fost unul dintre norocoși. Ea se afla în Erzin cu cei patru copii ai săi mici când a avut loc cutremurul. Yalcin, în vârstă de 33 de ani, nu s-a întors acasă, deși în mod normal locuiește într-un alt oraș. Ea nu știe dacă casa ei este încă în picioare sau dacă, la fel ca mulți din Gaziantep și din întreaga regiune, s-a dărâmat complet.

"Sunt în stare de șoc. Nu vreau să mă confrunt cu aceeași situație din nou", a spus ea.

Populația orașului s-a dublat după cutremure



Yalcin nu este singura care rămâne în acest oraș de frică. Emre Tibikoglu, în vârstă de 39 de ani, care lucrează pentru municipalitate de mai bine de șase ani, a spus că aproximativ 20.000 de oameni s-au adunat în Erzin de la cutremur, o creștere cu aproximativ 50% a populației orașului.

"Știm că suntem într-o zonă cu cutremur", a spus el, invocând insistența actualului primar și a celor anteriori de a nu permite ridicarea clădirilor care nu au respectat regulile de construcție.

Tibikoglu a spus că ori de câte ori oficialii și-au dat seama că există clădiri care au fost construite ilegal, le-au dărâmat.

"Unii localnici au fost foarte supărați din cauza asta", a spus el despre locuitorii care trăiau în acele clădiri. Dar a spus că primarul s-a ținut ferm, știind că un cutremur major ar putea veni într-o zi.

Tibikoglu a spus că nu este sigur de ce alte municipalități nu au făcut același lucru, dar a bănuit că ar fi putut exista legături între politicienii locali și contractori și a spus că reglementări guvernamentale mai stricte ar fi putut limita o asemenea tragedie la scară largă.

El a spus că, de asemenea, nu există clădiri înalte în Erzin, scăzând riscurile, deși a spus că a auzit că unele clădiri din oraș au fost avariate până la punctul în care nu era sigur pentru oameni să rămână acolo. Este posibil ca orașul să fi scăpat de devastările zonelor învecinate, dar cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a fost totuși resimțit.

Legea care permite existența clădirilor construite ilegal



De ani de zile, inginerii din Turcia au ridicat temeri cu privire la clădirile prost construite, având în vedere vulnerabilitatea țării la cutremure uriașe. Preocupările au crescut abia după ce o lege din 2018 a prevăzut amnistia clădirilor cu construcție ilegală, permițând utilizarea acestora atâta timp cât proprietarii plătesc o amendă statului.

Guvernul a promis o anchetă amănunțită și a ordonat reținerea a peste 100 de persoane din cauza clădirilor prăbușite, deși grupurile de opoziție l-au acuzat pe președintele Recep Tayyip Erdogan că nu a reușit să se asigure că reglementările sunt aplicate în mod corespunzător, în timp ce furia a crescut față de această problemă.

Erzin se află la aproximativ 70 de mile de epicentrul cutremurului. În orașele mai îndepărtate de centru, precum și în cele din apropiere, cum ar fi Osmaniye, la doar 12 mile de Erzin, casele s-au dărâmat aproape în totalitate, iar cei care au supraviețuit încă se luptă să obțină ajutor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel