Orașul din România în care ești amendat dacă dai bani cerșetorilor
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Află în articol în ce oraș din România cei care dau bani cerșetorilor sunt amendați.

VEZI ȘI: Un cerșetor din Sibiu i-ar fi oferit 100 de euro mită unui polițist

Autoritățile din Baia Mare îi au în vizor pe cei care dau bani cerșetorilor. Oamenii care fac acest lucru se pot alege cu amenzi usturătoare. De altfel, polițiștii au început deja să-i informeze pe localnici că, potrivit unei hotărâri luată de Consiliului Local, de săptămâna viitoare, pot fi amendați cu până la 1.500 de lei dacă nu se conformează noilor reguli instituite pentru a descuraja acest fenomen. Principalele bulevarde au fost deja împânzite de afișe.

Măsura vine în contextul în care doar de la începutul acestui an, polițiștii locali au aplicat peste 300 de sancțiuni celor care cerșesc pe străzi. Cum fenomenul nu poate fi oprit, autoritățile au decis să schimbe tactica.

„Cei care încurajează acest fenomen se expun riscului de a fi amendați. Vom aplica măsuri contravenționale, amenzi între 500 și 1.500 de lei. Nu mai trebuie să fie milostivi și să încurajeze acest fenomen”, a declarat Doru Dăncuș, primarul orașului Baia Mare, pentru Pro TV.

VEZI ȘI: De ce au dispărut cerșetorii localnici în Vest, iar în România nu. Sociologul Duminică explică fenomenul

Ce păreri au localnicii

 

Localnicii par a fi de acord cu aceste noi reguli, afirmând că nu încurajează cerșitul, iar amenzile anunțate de autorități s-ar putea să fie o rezolvare.

„Este o idee foarte bună. Dacă noi, oamenii în vârstă și cu probleme de sănătate muncim, să lucreze și ei. Eu nu încurajez asemenea lucruri", a spus o localnică.

VEZI ȘI: Bunicii care duc o viață dublă și merg la cerșit. Reportaj DC News: Nu mă poza! Mi-e rușine. Nu vreau să afle copiii mei și să nu mă mai lase să ies în stradă

„Altfel nu se oprește pentru că omul, din bunătatea lui, va da în continuare. Și dacă este lege, s-ar putea să prindă. Foarte bine, așa să se facă", a spus o altă localnică.

Așadar, potrivit autorităților din Baia Mare, din 17 septembrie, cei care dau bani cerșetorilor vor putea fi amendați.

Suma strânsă de un cerșetor din Iași în 3 ore de "muncă"

Reamintim că în anul 2021 Poliția Locală Iași a descoperit, la un cerșetor, o sumă mai mare decât jumătate din pensia minimă din România, bani strânși în doar trei ore. 

"În data de 19 iunie 2021, în jurul orei 13.55, polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt o persoană (într-un căruț) care apela la mila publicului.În urma controlului corporal sumar efectuat, asupra acestuia s-a găsit suma de 463 lei, sumă acumulată în aproximativ 3 ore și reprezintă mai mult de jumătate din pensia minimă din țara noastră", anunța Poliția Locală Iași într-o postare pe Facebook.

De asemenea, Poliția Locală Iași a informat că persoana în cauză "beneficiază de ajutor bănesc din partea statului, de însoțitor plătit, transport gratuit urban și interurban, dar și de scutirea de la plata taxelor și impozitelor". Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel