Orașul care a câștigat titlul de Capitală Europeană a Inovării 2023
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Un oraș important din Europa a fost desemnat iCapital pe 2023.

Lisabona, capitala Portugaliei, a fost desemnată în acest an Capitala Europeană a Inovării (iCapital). Premiul iCapital este acordat anual orașelor europene care integrează în mod activ inovația în activitățile lor. Lisabona a câștigat acest titlu datorită succesului inițiativei sale numite Unicorn Factory, transmite europa.eu.

În doar doi ani, orașul a atras 54 de centre tehnologice din 23 de țări, ceea ce a dus la crearea a 10.000 de locuri de muncă și o triplare a numărului de start-up-uri. Aceste realizări au propulsat Lisabona în domenii precum sănătatea digitală, tehnologiile Web 3 și inteligența artificială.

Impactul acestor progrese se extinde dincolo de domeniul tehnologic. Inovațiile au contribuit la abordarea provocărilor legate de mobilitate, locuințe, asistență medicală și protecția mediului în oraș.

1 milion de euro, recompensă pentru inovație

În vederea atingerii obiectivului de a deveni un oraș neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2030, Lisabona a implementat o platformă care adună diverse companii și organizații ce lucrează la tehnologii avansate în domeniile energiei, tratării și prelucrării apei.

Lisabona va fi recompensată cu un premiu în valoare de 1 milion de euro, fonduri destinate sprijinirii dezvoltării continue și a inițiativelor sale inovatoare.

Pe lângă premiul principal iCapital, a existat și o categorie specială denumită „Orașul Inovator în Ascensiune din Europa”, care recompensează orașele cu o populație cuprinsă între 50.000 și 249.000 de locuitori. Orașul Linköping din Suedia a fost câștigător în această categorie și va primi un premiu de 500.000 de euro.

Titlul de Capitală Europeană a Inovării este disponibil pentru orașele cu o populație de peste 250.000 de locuitori din statele membre ale UE și din țările asociate care participă la Programul European de Susținere a Cercetării și Inovării „Orizont Europa”.

Barcelona a fost primul oraș care a primit acest titlu în 2014.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel