Orașele mari din China se scufundă, amenințând milioane de oameni
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Fotografie de Wolfram K, Pexels
Fotografie de Wolfram K, Pexels
Un studiu recent bazat pe date colectate de sateliți a dezvăluit că aproape jumătate din orașele majore ale Chinei se confruntă cu niveluri „moderate până la severe” de cedare a terenului (subsidență). Acest lucru expune milioane de oameni la riscul de inundații, mai ales în contextul creșterii nivelului mării, scrie Reuters.

Autorii studiului, publicat în revista Science, au descoperit că 45% din terenul urban al Chinei se scufundă cu mai mult de 3 milimetri pe an, 16% suferind o cedare de peste 10 mm pe an. Această situație este cauzată nu doar de scăderea nivelului pânzei freatice, ci și de greutatea enormă a mediului construit.

„Având în vedere populația urbană a Chinei, care deja depășește 900 de milioane de oameni, chiar și o mică porțiune de teren care se scufundă ar putea reprezenta o amenințare substanțială la adresa vieții urbane”, a declarat echipa de cercetători condusă de Ao Zurui de la Universitatea Normală din China de Sud.

Subsidența costă deja China peste 7,5 miliarde de yuani (1,04 miliarde de dolari) în pierderi anuale. În plus, în următorul secol, aproape un sfert din terenurile de coastă ar putea ajunge sub nivelul mării, expunând sute de milioane de oameni la un risc și mai mare de inundații.

„Subliniază cu adevărat că, pentru China, aceasta este o problemă națională, și nu doar într-unul sau două locuri”, a spus Robert Nicholls de la Tyndall Centre for Climate Change Research, Universitatea din East Anglia. „Este și un microcosmos a ceea ce se întâmplă în restul lumii.”

Tianjin, un oraș nordic cu peste 15 milioane de locuitori, a fost identificat drept unul dintre cele mai grav afectate. Anul trecut, 3.000 de rezidenți au fost evacuați în urma unui „dezastru geologic brusc” atribuit de către anchetatori epuizării apei și construirii de puțuri geotermale.

Problema nu se limitează la China. Un studiu separat a arătat că aproximativ 6,3 milioane de kilometri pătrați de teren de pe glob sunt expuși riscului. Printre țările cele mai afectate se numără Indonezia, unde o mare parte a capitalei Jakarta este deja sub nivelul mării.

Orașele vulnerabile ar putea învăța din experiența orașului Tokyo, care s-a scufundat cu aproximativ 5 metri până când a interzis extracția apei subterane în anii 1970. Nicholls a adăugat că ar trebui luate în serios atenuarea subsidenței, dar şi adaptarea prin construirea de diguri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel