Data publicării:

Oraşe spaniole Patrimoniu al Umanităţii, la București

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

Instituto Cervantes din Bucureşti (Bd. Regina Elisabeta 38) va găzdui în  perioada  21 februarie  –  12 aprilie  expoziţia de fotografie intitulată  “Oraşe Patrimoniu al Umanităţii. 15 bijuterii ale Spaniei”.  In seara de 21 februarie, la ora 18:00 va avea loc o scurtă prezentare a celor  15 oraşe spaniole declarate Patrimoniu Mondial UNESCO şi a ofertei lor turistice şi culturale, urmată de vernisajul expoziţiei.   

Evenimentul este organizat de Ambasada Spaniei în România, Grupul Oraşelor Patrimoniu al Umanităţii din Spania, Biroul pentru Turism al Spaniei de la Viena şi Instituto Cervantes din Bucureşti.

Vor rosti scurte alocuţiuni doamna Rosa Maria Moro de Andrés – director al Instituto Cervantes din Bucureşti, doamna Rosalia Fraga Pazos – coordonator de marketing al Biroul pentru Turism al Spaniei de la Viena, domnul Ángel Rosado Martínez, managerul Grupului Oraşelor Patrimoniu din Spania si  E.S. Dl. Ramiro Fernández Bachiller, Ambasadorul Regatului Spaniei in România. 

După prezentare, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie “Oraşe Patrimoniu al Umanităţii. 15 bijuterii ale Spaniei”. Expoziţia, ce va rămâne deschisă până în data de 12 aprilie în Sala de expoziţii a Instituto Cervantes,  ne înfăţisează, prin intermediul a 58 de imagini, cele mai semnificative clădiri şi locuri din cele cincisprezece oraşe spaniole înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Alcalá de Henares, Ávila, Baeza, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Ibiza, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo y Úbeda. Expoziţia a mai fost prezentată la Institutele Cervantes din Lyon, Utrecht, Viena, Praga, Hamburg şi Budapesta, precum şi la Primăria din Bolonia. 

Spania are privilegiul de a fi una dintre ţările cu un număr mare de situri înscrise în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, o recunoaştere universală acordată acelor bunuri de valoare excepţională al căror uz, protejare şi conservare, prin conferirea acestui statut, capată recunoaştere internaţională şi face ca ele să aparţină tuturor popoarelor lumii, indiferent de teritoriul pe care sunt situate bunurile de patrimoniu.

Dintre cele 44 de bunuri spaniole cuprinse în Listă, deosebit de importante sunt 15 oraşe şi anume: Alcalá de Henares, Ávila, Baeza, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Ibiza / Eivissa, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo şi Úbeda.  

Cincisprezece oraşe care reunesc o extraordinară moştenire culturală, unică în lume. Oraşe Patrimoniu Mondial care sunt expresia cea mai bună a diferitelor civilizaţii ce au coexistat în peninsulă şi în arhipelagurile sale de-a lungul secolelor şi care au impregnat aceste locuri cu istoria, arhitectura şi obiceiurile lor. Oraşe monumentale, dar pline de viaţă, posedând un foarte special şi inegalabil stil de viaţă care le face să fie atât de deosebite şi atractive pentru toţi călătorii ce se apropie să le afle comorile.

Grupul Oraşelor Patrimoniu al Umanităţii din Spania, asociaţie non-profit fondată în 1993 cu scopul de a avea o acţiune comună în vederea protejării şi promovării patrimoniului istoric şi cultural al acestor 15 situri, vă invită să străbateţi ruta oraşelor spaniole Patrimoniu Mondial UNESCO şi să le descoperiţi frumuseţea.

Această activitate se înscrie în cadrul acordurilor de colaborare pe care Grupul Oraşelor Patrimoniu al Umanităţii din Spania le are pe de-o parte cu Guvernul Spaniei / Turespaña în vederea difuzării internaţionale a ofertei turistice a Oraşelor spaniole incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi, pe de altă parte, şi cu Instituto Cervantes, prin reţeaua sa internaţională de centre, pentru promovarea în comun a patrimoniului cultural al celor cinciprezece oraşe spaniole. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel