"Ora Guvernului", dezbatere contra cronometru. Miniștrii au la dispoziție doar 5 minute să răspundă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Luminița Odobescu, Facebook
foto: Luminița Odobescu, Facebook
Mecanismul de control parlamentar "Ora Guvernului" reprezintă o procedură esențială în exercitarea controlului parlamentar asupra guvernului și se desfășoară atât în Senat, cât și în Camera Deputaților, în conformitate cu regulamentele specifice fiecărei camere.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, va fi prezentă în cadrul dezbaterii "Ora Guvernului" la Senat, la data de 12 martie 2024, la solicitarea grupului parlamentar al Uniunii Salvați România, conform informațiilor disponibile pe site-ul Senatului.

Sesiunile dezbaterilor se concentrează pe teme politice de interes major, la care participă doi miniștri. Aceste dezbateri au loc în timpul sesiunilor ordinare, de obicei în fiecare zi de luni la Camera Deputaților, în intervalul orar 16:00-18:00, cu excepția zilei dedicate "Orei prim-ministrului". Subiectul dezbaterii este prezentat de către reprezentantul grupului parlamentar care a solicitat dezbaterea, având un timp limitat de 5 minute.

La rândul său, ministrul invitat are la dispoziție 5 minute pentru a răspunde la întrebări, iar reprezentantul grupului care a solicitat prezența miniștrilor poate cere lămuriri suplimentare, având la dispoziție 3 minute. Celelalte grupuri parlamentare au, de asemenea, timp limitat pentru a-și prezenta punctul de vedere.

Această procedură, alături de "Ora prim-ministrului", reprezintă instrumente prin care Parlamentul își exercită funcția de control asupra guvernului, transmite Agerpres.

În legătură cu temele anterioare dezbaterilor "Orei Guvernului", în perioada 2020-2024, au fost abordate subiecte diverse, de la situația spitalelor din România până la strategiile de combatere a traficului de droguri sau clarificarea unor aspecte privind vaccinarea populației. Astfel de dezbateri reprezintă momente cheie în relația dintre guvern și Parlament, oferind oportunitatea pentru transparență și dialog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel