Ora de iarnă 2021: Se SCHIMBĂ ORA. Când și cum se dă ceasul. Ce IMPACT are
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pixabay/ Ora de iarnă 2021
foto pixabay/ Ora de iarnă 2021
La sfârșitul acestei săptămâni, trecem la ora de iarnă 2021.

În ultimul weekend din luna octombrie 2021, respectiv 30-31 octombrie 2021, se schimbă ora. În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 04:00 devine ora 03:00. Va fi cea mai lungă zi din an, de 25 de ore. 

România a adoptat schimbarea orei din 1932. Însă nu toate statele din lume adoptă această schimbare de oră vară-iarnă. Dincolo de impactul economic, are și un impact psihologic. 

Anul 2021 ar putea fi ultimul an marcat de schimbarea orei. Dacă România va face această mutare, conform deciziei Comisiei Europene, ora oficială va fi cea de iarnă, folosită de majoritatea ţărilor, în special în emisfera nordică. 

Ora de iarnă 2021: Schimbarea orei, impact important

Omul se adaptează greu la schimbarea orei. Are nevoie între șapte și chiar cincisprezece zile pentru a se adapta la această modificare de oră. ”Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează această adaptare. De aceea, unii pacienţi pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru. 

Cei mai afectați de schimbarea orei sunt cei cu probleme de sănătate, care pot resimți efecte mai serioase, în principal cei care suferă de depresie sau probleme cardiace. Pentru ei, există chiar risc de sinucidere, atac de cord.

Medicul Tudor Ciuhodaru a subliniat, în trecut, că efectele schimbării orei sunt:

1. Creşte riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, în special la persoanele tinere, active profesional;

2. Creşte riscul suicidar, timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilități psiho-emoționale.

Alte efecte ale schimbării orei sunt: modificări cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac și modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară, conform acestuia. 

Ora de iarnă 2021: Astenia de toamnă

Și problema e cu atât mai gravă cu cât atât toamna, cât și primăvara vorbim despre astenie, ce poate aduce depresie. 

Profesorul Vlad Ciurea a explicat care sunt simptomele asteniei de toamnă și de ce apare. ”Astenia aduce oboseală de la prima oră. Chiar dacă bem cafea, randamentul scade, nu creşte. Aceasta este astenia de toamnă. Comanda toată se află în creier. Noi cu noi să ne mobilizăm, iar fazele acelea din filmele şi cărţile americane sunt minunate şi adevărate. Eu îmi comand ca să pot să înving această astenie şi să dau un randament corespunzător pregătirii mele, fără a apela la tot felul de stimulente.” a spus medicul. 

Vezi aici mai mult: ASTENIE de toamnă, pericol de DEPRESIE. Prof. Vlad Ciurea, despre cum putem activa sistemul antistres din creier: Planurile ne țin în viață!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel