Ora de iarnă 2021. Cum se schimbă și în ce zi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Imagine de obpia30 de la Pixabay
Imagine de obpia30 de la Pixabay
Iată când trece România la ora de iarnă.

Trecerea la ora de iarnă va avea loc în acest an în noaptea dintre 30 şi 31 octombrie - sâmbătă spre duminică. Ora 4:00 va deveni ora 3:00 şi vom dormi mai mult cu o oră.

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

Anul 2021 ar putea fi ultimul an în care se va mai trece la ora de iarnă, ca urmarea a deciziei Comisiei Europene.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898, transmite Mediafax.

Trecerea la ora de iarnă, riscuri asupra sănătății

Specialiștii cred că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se obișnui cu schimbare orei. Tudor Ciuhodaru consideră că este nevoie de 15 zile.

Organismul uman se adaptează la schimbarea orei în cincisprezece zile. "Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează aceasta adaptare. De aceea unii pacienţi pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni", a explicați medicul Tudor Ciuhodaru, în anii trecuți.

Pentru cei cu probleme de sănătate, efectele schimbării orei ar putea fi mai serioase. În această ultimă categorie sunt incluși, în special cei care suferă de depresie sau probleme cardiace. Odată cu schimbarea orei, pentru această categorie de persoane mai afectate, există risc de sinucidere, atac de cord.

Efectele schimbării orei pot fi chiar extreme. Unii oameni de știință vorbesc despre probleme de sănătate mintală cauzate de schimbarea orei.

Medicul Tudor Ciuhodaru a subliniat în trecut că efectele schimbării orei sunt:

1. Creşte riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, în special la persoanele tinere, active profesional;

2. Creşte riscul suicidar, timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilități psihoemoționale.

Alte efecte ale schimbării orei sunt: modificări cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac și modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel