OPTIMIZAREA PROCESELOR INTERNE PRIN AUDITURI (P)
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Din punct de vedere al conformării cu reglementările cadrului legal din România, obligativitatea organizării și exercitării activității de audit intern le revine societăților care intră sub incidența obligativității auditării situațiilor financiare anuale și a celor care optează pentru auditarea situațiilor financiare.

Astfel, din punct de vedere legislativ, auditul intern a fost introdus în România în anul 1999, fiind la acel moment specific doar pentru societățile publice. De atunci, activitățile de control intern, audit intern și extern (inclusiv audit financiar) au cunoscut o evoluție și o redefinire complexă în acest sens. Totuși, de-a lungul unei perioade îndelungate, auditul intern a păstrat conotații financiar-contabile, misiunile de audit intern fiind axate pe certificarea conturilor.

Implementarea unor procese optime și performante pe toate nivelurile unei organizații a devenit o cerință imperativă în contextul actual al mediului economic din România. Odată cu depășirea caracterului constatator de tip financiar, dominant în anii recenți, auditul intern a cunoscut o evoluție majoră, iar domeniul de activitate a fost extins considerabil, făcând loc unor auditori specializate pe activități și domenii diverse ce au loc la nivel de organizație.

În prezent, rolul auditului intern este de a asista organizația în îndeplinirea obiectivelor sale printr-o abordare sistematică și metodică care evaluează și îmbunătățește eficacitatea proceselor de guvernanță, management al riscului și control. În vederea aducerii de plus valoare organizației și a îmbunătățirii proceselor interne ale acesteia, auditul intern va furniza servicii de asigurare și consiliere, acestea având un caracter independent și obiectiv, menite să îmbunătățească operațiunile procesului auditat.

Auditul intern efectuează evaluări independente ale managementului riscului, analizează dacă pentru riscurile identificate există controale interne corespunzătoare implementate prin intermediul unui set adecvat de politici, practici, proceduri, structuri organizaționale, funcții, aplicații tehnice care, împreună, asigură atingerea obiectelor stabilite de organizație.

Auditurile interne și optimizarea proceselor

În urma evaluării efectuate, auditul intern va evidenția care sunt ariile și domeniile sensibile expuse unor riscuri specifice ale activității, ce se referă la starea de incertitudine, amenințare sau la obstacole în îndeplinirea obiectivelor stabilite de organizație. Astfel, principalele obiective urmărite de auditul intern în evaluarea managementului riscului și a controlului intern sunt următoarele:

Îndeplinirea obiectivelor strategice ale organizației;Fiabilitatea și integritatea informațiilor financiare și operaționale;Eficacitatea și eficiența operațiunilor și a sistemelor operaționale;Conformitatea cu legislație, regulamente, politici, proceduri și contracte.

În urma efectuării unei astfel de evaluări vor fi stabilite, împreună cu conducerea organizații, domeniile și ariile de interes ce necesită a fi auditate. Pentru fiecare arie sau domeniu stabilit, prin planul de audit intern, auditul intern va realiza o examinare obiectivă și independentă, utilizând tehnicele și metodele specifice activității de audit, asupra setului de procese și elemente de control existente pentru aria sau domeniul auditat.

Evaluarea și interpretarea rezultatelor obținute se va concretiza într-o opinie independentă sau concluzii privind calitatea proceselor și a controlului intern existent. Auditul intern se va pronunța asupra elementelor de control implementate care asigură atât funcționarea operațională, cât și monitorizarea și evaluarea performanței ariei respective și, totodată, pentru deficiențele constate va propune recomandări de remediere.

Fiind considerat ultimul nivel al sistemul de control al unei organizații, auditul intern este unul din cele mai importante instrumente prin care se poate valida eficiența și eficacitatea proceselor acesteia, respectiv oferirea unei asigurări dacă managementul riscului, controlul intern și procesele de guvernanță funcționează în cele mai optime condiții, iar rezultatele obținute sunt în linie cu obiectivele organizației

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel