Opt arestări într-un dosar amplu de trafic cu opere de artă indigene
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube OPP
Sursa Foto YouTube OPP
Poliţia canadiană a anunţat vineri arestarea a opt persoane într-un prezumat caz amplu de fraudă asociat cu posibila vânzarea a mii de opere de artă ''falsificate'' şi ''atribuite în mod fals'' timp de decenii unui celebru artist indigen.

'Peste 1.000 de tablouri aparent frauduloase au fost confiscate. Numărul total de tablouri produse şi vândute este necunoscut, a declarat comisarul adjunct al poliţiei provinciale din Ontario, Kari Dart, cu prilejul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Lucrările au fost prezentate şi vândute ca şi cum ar fi fost semnate de artistul indigen Norval Morrisseau, originar din regiunea Thunder Bay (Ontario).

Membru al Ordinului Canadei, cea mai înaltă distincţie civilă din ţară, acest pictor autodidact, cunoscut şi sub numele de Copper Thunderbird, este considerat unul dintre cei mai importanţi artişti din ţară, iar lucrările sale sunt expuse atât în muzee canadiene, cât şi în străinătate.

Unele dintre aceste picturi au fost vândute unor cetăţeni obişnuiţi, care nu aveau motive să se îndoiască de autenticitatea lor şi care au plătit zeci de mii de dolari pentru a le achiziţiona, a explicat poliţia într-un comunicat.

Împotriva grupului de suspecţi, din care face parte şi un nepot al artistului, au fost formulate un număr total de 40 de capete de acuzate. Frauda prezumată s-ar fi desfăşurat pe mai multe decenii, a indicat poliţia, la finalul unei anchete care a durat doi ani şi jumătate.

Originar din comunitatea Bingwi Neyaashi Anishinaabek, Norval Morrisseau a creat un stil pictografic intitulat Woodlands, care se caracterizează prin utilizarea unor culori puternice şi luminoase şi reprezintă deseori animale sau scene din mitologia locală, cu influenţe şamanice.

Până atunci, cele mai multe dintre operele de artă indigene erau considerate dintr-o perspectivă mai degrabă antropologică, decât ca aparţinând artei moderne.

A fost primul artist indigen contemporan care a pătruns în lumea artei destinate publicului larg din Canada, a subliniat Kari Dart, care recunoaşte contribuţia semnificativă şi incomparabilă a artistului.

Contribuţiile şi succesul său mondial l-au transformat într-o ţintă facilă pentru escroci, a mai spus ea.

Artistul a decedat în 2007, la vârsta de 75 de ani, din cauza Parkinson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel