Oprescule, doar Ceaușescu a mai vrut restaurante închise la ora 24.00
Patronii localurilor din Centrul Istoric se declară revoltați de ideea Primăriei, de a închide terasele la 12 noaptea. Nu deranjăm pe nimeni, spun aceștia, iar de pe vremea lui Ceaușescu nu s-au mai aplicat astfel de reguli. Ce vor, să nu mai luăm comenzi după 10 noaptea, ca la 12 să fie localul gol? Alții susțin că e o manevră de creștere a ”birului” pe care îl dau la diverși funcționari. Nimeni nu va închide, vom cotiza mai mult, spun cu glas scăzut unii dintre proprietarii de restaurante.
Și reprezentanții firmelor de turism se miră de inițativă. ”Ne întoarcem la epoca lui Ceaușescu, a orașului dormitor, crede Dragoș Anastasiu, proprietarul Eurolines și reprezentantul TUI în România. Măsura va afecta turismul. Parcă doream ca România să fie o destinație pentru tineri, pentru distracție, cu cluburi și zone de party? La prima vedere, mi se pare o greșeală. Chiar dacă nu cred că turiștii pe care îi aducem noi stau la masă mult după miezul nopții, pentru că avem turism de bussines, nu de leisure, totuși, nici să mănânce pe fugă, cu ochii pe ceas, nu mi se pare normal. Pe de altă parte, nu văd pe cine deranjau ei. Din câte știu, nu există oameni care să locuiască în acea zonă. Poate mai sunt câțiva, dar nu cred că merg a doua zi la serviciu, dacă ne gândim cine popula casele din Lipscani. Ar fi trebuit un studiu de impact. Nu văd de ce vorbim înainte să existe studii. Vorbim discuții, la fel cum s-a făcut și cu impozitul forfetar. Aruncă unul o piatră și ne chinuim să o scoatem... Autoritățile întâi să evalueze, să măsoare și apoi să propună!”.
Theodor Frolu, de la Asociația Spațiu Urban, crede că măsura e necesară, dacă nu se ajunge la un compromis între locatari și proprietarii de restaurante. ”La Londra, barurile se închid la 11 noaptea. Ulterior, trec pe regim de cluburi doar cele care au autorizare specială, care au izolație fonică, dar și altă taxare. Și la Paris se închid terasele, noaptea. Există reguli stricte: fără zgomot, fără muzică. Am fost unul dintre acționarii restaurantului Amsterdam, poate primul local ”european” din Centrul Istoric. Aveam deseori discuții cu locatarii din zonă, așa că după orele 22, limitam chiar noi activitățile pe terasă. Între timp, au mai plecat dintre locatari, nu mai știu exact situația...Dacă se dorește crearea unei ”insule”, gen Ibiza, cu distracții non-stop, e necesar un acord între cei care locuiesc acolo și cei care exploatează spațiul în scop comercial”.
Intenția Primăriei Generale a Capitalei de a închide terasele din Centrul Vechi, după miezul nopții, se alătură unei alte măsuri impuse de Comisia Europeană, care a afectat afacerile patronilor de restaurante, respectiv interzicerea fumatului după 1 ianuarie, în spații închise. În România, de la 1 ianuarie, nu se mai fumează în orice spatiu închis folosit in comun, iar patronii de restaurante, care vor să așeze scrumiere pe mese, sunt nevoiți să interzică accesul minorilor în încăperi. Amenzile care se acordă pentru cei care încalcă această lege se ridică până la 5.000 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News