Oprean, ginerele lui Nicolae Ceauşescu: O spun cu regret. Socrul meu a rămas închistat într-o politică de confruntare
Ginerele lui Nicolae Ceauşescu a făcut, luni seară, noi dezvăluiri despre viața pe care a avut-o alături de fiica soților Ceaușescu.
„Este lansat un film pe o platformă în care sunt foarte multe filme. Este un film cu Nicolae Ceaușescu, despre Nicolae Ceaușescu, lung, amplu. În câteva zile ajunge să fie în topul celor mai urmărite filme de pe cea mai populară rețea de genul acesta din lume", a spus, luni seară, la Antena 3, Mihai Gâdea. Acesta l-a avut drept invitat și pe Mircea Oprean, soţul lui Zoe Ceauşescu.
„Când apăream undeva, oamenii ne dădeau atenție, se uitau cu admirație față de noi. Toată atmosfera imediat în 90 și după 90 a fost de diabolizare a vârfului și legat de el orice. Eu am să vă dau un exemplu minor, ca să vedeți cât de falși au fost cei care au construit treaba asta. La o ceremonie, la Guvernul de la Roma, primul-ministru a primit ambasadorii țărilor. Când a ajuns în fața ambasadorului României, a făcut un pas înapoi, fără să întindă mâna, ca un gest de dezaprobare a politicii socrului meu (...) Acest domn a murit în exil, pentru că era acuzat de corupție”, a povestit ginerele lui Nicolae Ceaușescu.
„Era limpede că era un sfârșit, era limpede că nu se putea continua într-o asemenea structură. Nu mai puteai să îi mai oprești pe oameni. O spun cu regret: socrul meu a rămas închistat într-o politică veche, într-o politică de confruntare", a spus Mircea Oprean.
Salarii Nicolae şi Elena Ceauşescu. Lavinia Betea: Atâta câștigau, dar mai sunt și banii pe care îi puteau folosi fără a da socoteală nimănui
Lavinia Betea, jurnalist, profesor la Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad a vorbit, la DC News, la un moment dat, despre salariile pe care le încasau Nicolae şi Elena Ceauşescu, dar şi despre alte sume care se aflau la dispoziţia lor, bani pe care îi puteau folosi fără a da socoteală nimănui.
„Nicolae Ceauşescu lua două salarii. El lua salariu de secretar general şi de preşedinte al României. Însă el nu-i lăsa pe ceilalţi să aibă cumul. Puteau să aibă doar cumul de funcţii. Spre exemplu, a fi deputat în Marea Adunare Naţională însemna o indemnizaţie minoră. Erau prim-secretari de judeţ, deputaţi în Marea Adunare Naţională, dar nu luau decât un singur salariu. El în schimb lua un salariu şi ca preşedinte al României, de 20.000 lei, dar şi un salariu ca secretar general al PCR.
În acelaşi timp, Elena Ceauşescu lua două salarii: lua un salariu ca prim-viceprim-ministru al Guvernului şi al doilea salariu – am avut şansa de a mă contacta unul dintre ofiţerii din anturajul ei, din paza şi protecţia ei cu care lucrase şi la ICECHIM şi care, după Revoluţie, s-a ales şi el cu un ștat de plată. Şi mi-a adus acel ștat de plată în care Elena Ceauşescu era plătită şi în 1989 ca director la ICECHIM. Ori ea mai trecea pe acolo doar din când în când, ca să primească delegaţii străine.
Ei nu plăteau nimic. Primeau alimentele gratuit, nu plăteau întreţinere, nu plăteau chirie. Banii aceia erau unii pe CEC-uri. Eu am socotit, iar ceea ce era pe CEC-uri pentru copii nu reprezenta decât o parte destul de redusă în raport cu calculul făcut la salariile pe care le aveau. Nu ştiu unde s-au dus acei bani. Tovarăşa dispunea de oricâţi bani voia în străinătate să-şi cumpere bijuterii, să-şi cumpere ţesături,nimeni nu ştia de unde vin banii. Nici Pacepa nu a scris în cărţile lui. Şi uitându-mă pe documentele de la Gospodăria de partid şi pe fondurile aprobate pentru deplasările în străinătate, am văzut că la fiecare delegaţie în străinătate beneficiau de 4.000 de dolari. Erau la dispoziţia sa şi evident că nu dădea socoteală nimănui ce făcea cu aceşti bani", a explicat, într-un interviu acordat DC News, Lavinia Betea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News