Data publicării:

Oprea: Până la finalul Preşedinţiei, ne străduim să semnăm acordul de liber schimb cu Vietnam

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Acordul de liber schimb cu Vietnam ar putea fi semnat până la finalul preşedinţiei noastre, iar acest fapt va deschide o piaţă de 100 de milioane de locuitori, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Radu Oprea.

'Profitaţi de aceste acorduri pe care Uniunea Europeană le încheie cu partenerii noştri. Vorbesc despre Singapore, dar şi despre Vietnam, acord pe care ne străduim să îl încheiem acum până la finalul Preşedinţiei noastre (la Consiliul UE, n.r.). Ar trebui să fie o semnare în ultima săptămână. De aici voi pleca pentru a dialoga cu omologii mei din Spania şi Belgia, cei care mai au câteva teme de discutat. Sper să reuşim acest efort pentru că este una dintre priorităţile noastre de a deschide o piaţă de 100 de milioane de locuitori', a precizat Oprea la conferinţa 'Oportunităţi de accesare a pieţelor externe şi parteneri de dialog din industria de distribuţie'.

El a prezentat exportatorilor avantajele pe care le au în urma încheierii, la 1 februarie, a tratatului de liber schimb cu Japonia şi i-a invitat să profite de taxe vamale zero pentru foarte multe produse. 'Vă invit să cunoaşteţi avantajele pe care le aveţi prin încheierea tratatului de liber schimb cu Japonia. Ştiţi că de la 1 februarie taxele vamale sunt aproape zero. Sunt zero pe foarte multe produse, în timp se va ajunge la peste 95% dintre produse. Este o piaţa matură, este o piaţă echilibrată, dar în acelaşi timp este o piaţă în care putem să fim prezenţi şi pentru că vom avea acel avantaj competitiv.

Ştiu de la acele firme româneşti care erau prezente pe piaţa japoneză cu vin că aveau o creştere cu 15-17% an de an. Este o creştere mare şi era în momentul în care existau taxe vamale, dar acum avem un avantaj competitiv. Asia se schimbă, Asia devine consumatoare de vin, Asia devine consumatoare de produs românesc', a adăugat ministrul pentru Mediului de Afaceri. De asemenea, oficialul român le-a spus celor prezenţi că la ora actuală există voinţă politică pentru a intra şi pe piaţa chineză, deşi există obstacole în ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiilor pe această piaţă, mai ales în sectorul alimentar sau agricol. 'Vă invit să fim împreună în China, unde am reuşit în noiembrie anul trecut în Comisia mixtă să avem un grup de lucru pentru a înlătura barierele în calea comerţului. Am reuşit să semnăm şi memorandumul de înţelegere cu Croaţia, în formatul 16 plus unu şi suntem acum 17 plus unu.

Am constatat că există voinţă politică de a fi pe piaţa chineză, există voinţa politica de a deschide această piaţă, însă atunci când ajungem cu produsul pe piaţă chineză, mai ales în sectorul alimentar sau agricol constatăm că durează foarte mult până obţinem o autorizaţie şi acest grup de lucru are acest scop, de a reuşi să punem prin dialog acea presiune necesară de a urgenta diverse aprobări. De exemplu pentru miere au fost rezolvate', a adăugat şeful MMACA. Conferinţa privind oportunităţile de accesare a pieţelor externe reuneşte peste 50 de producători români, exportatori relevanţi din toate segmentele FMCG, dar şi 13 cumpărători profesionişti din diverse pieţe europene. Principalele subiecte ce vor fi abordate vizează instrumentele de promovare ale producătorilor români în Europa, dinamica unor pieţe externe din perspectiva partenerilor de distribuţie, oportunităţile de vânzare pe diverse pieţe, factorii şi instrumentele ce generează plus valoare în parteneriatul dintre producători şi distribuitori etc. Conferinţa se desfăşoară în cadrul evenimentului RO Export Forum, o platformă dinamică de discuţii între producători şi distribuitori pe tema promovării la export a produsului românesc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel