Data publicării:

Opoziția socialistă din Portugalia vrea evitarea unui blocaj bugetar

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captura video Twitter @ Pedo Nuno Santos
FOTO: captura video Twitter @ Pedo Nuno Santos

Un blocaj bugetar ar putea duce la ”a treia rundă de alegeri legislative în mai puțin de trei ani”, avertizează Pedro Nuno Santos, liderul socialist.

Citește și: Fostul ministru de Finanțe al Portugaliei din ”era austerității”, propus comisar european

Opoziția din Portugalia, prin vocea liderul socialist, a cerut joi seară partidului său să permită adoptarea proiectului de buget pentru 2025 al guvernului de dreapta, evitând o criză care ar fi putut provoca alegeri, notează AFP.

Secretarul general al Partidului Socialist (PS), Pedro Nuno Santos, a anunțat că va propune instanțelor formațiunii sale politice, în cursul unei reuniuni programate luni, ca deputații PS să se abțină la votul proiectului de lege a finanțelor pe 31 octombrie, deschizând calea pentru adoptarea acesteia.

O eventuală respingere a bugetului ar putea conduce țara spre cea de-a treia rundă de alegeri legislative în mai puțin de trei ani, fără ca noi să avem perspectiva ca acestea să producă o majoritate stabilă”, a explicat el presei.



Abia au trecut șapte luni de la ultimele alegeri legislative”, câștigate la limită de dreapta moderată fără a obține majoritatea absolută, a subliniat Santos.

Excedent bugetar în 2025, potrivit legii finanțelor

Executivul premierului Luis Montenegro a prezentat săptămâna trecută prima sa lege a finanțelor, care se așteaptă la un nou excedent bugetar în 2025, dar nu este încă sigur de adoptarea acesteia de către parlament.

Acest proiect de buget prevede o relaxare a impozitării profiturilor companiilor cu un punct procentual, la 20%, măsură căreia socialiștii i s-au opus în timpul negocierilor cu guvernul și care nu s-au soldat cu un acord.

Dacă nu există buget, va fi o criză politică și economică”, a avertizat cu câteva săptămâni mai devreme președintele țării, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa.

Conform previziunilor incluse în proiectul de lege a finanțelor, Portugalia ar urma să înregistreze o creștere economică de 1,8% anul acesta, apoi 2,1% anul viitor, în timp ce excedentul public ar trebui să se ridice la 0,4% din PIB în 2024 și 0,3% în 2025.

Sub precedentul guvern socialist, țara a cunoscut o creștere de 2,5% în 2023 și un excedent public de 1,2% din PIB, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel