Data actualizării:
Data publicării:

Opoziția rusă în exil, zguduită de acuzații și dezbinare. Un critic al Kremlinului l-ar fi atacat cu ciocanul pe aliatul lui Navalnîi

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Acuzațiile că un alt critic al Kremlinului ar fi ordonat atacul asupra lui Leonid Volkov, un aliat al lui Navalnîi, provoacă și mai mult haos în rândul opoziției ruse deja fragmentate.

Când Leonid Volkov, un colaborator vechi al defunctului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a fost atacat brutal cu un ciocan în fața casei sale din Lituania, în martie, părea inițial un alt caz în care Kremlinul își vânează dușmanii în străinătate.

Agresorul a spart geamul mașinii lui Volkov și l-a lovit repetat cu un ciocan, rupându-i brațul stâng și afectându-i piciorul stâng. Oficialii occidentali și figurile opoziției au presupus că atacul, care a avut loc la câteva săptămâni după moartea misterioasă a lui Navalnîi în închisoare, a fost orchestrat de Kremlin.

Apoi, luna trecută, echipa lui Navalnîi a lansat o investigație explozivă care a pus sub semnul întrebării această versiune a evenimentelor.

Șefa departamentului de investigații al lui Navalnîi l-a acuzat pe omul de afaceri, critic vehement al Kremlinului, Leonid Nevzlin, că ar fi angajat oameni pentru a-l ataca pe Volkov 

În videoclip, Maria Pevchikh, șefa departamentului de investigații al lui Navalnîi, l-a acuzat pe omul de afaceri, critic vehement al Kremlinului, Leonid Nevzlin, că ar fi angajat oameni pentru a-l ataca pe Volkov în fața casei sale, susținând că atacul a fost declanșat de o dispută personală.

Nevzlin a negat orice implicare în atac. Într-o declarație pe X, el a scris: „Nu am nicio legătură cu atacuri asupra oamenilor, sub nicio formă”, adăugând că „justiția va confirma absurditatea și lipsa totală de fundament a acuzațiilor împotriva mea”.

În cadrul investigației lor, echipa lui Navalnîi a publicat capturi de ecran care, susțin ei, arată conversații pe aplicația de mesagerie Signal între Nevzlin și un presupus asociat, Anatoly Blinov, aparent discutând atacul asupra lui Volkov. Echipa lui Navalnîi a predat dosarul cu dovezile lor autorităților poloneze, unde Blinov a fost arestat în septembrie.

Acuzațiile au provocat șoc și au generat conflicte interne între membrii opoziției ruse aflate în exil, pe măsură ce oamenii încearcă să înțeleagă implicațiile acestor dezvăluiri, dacă sunt adevărate.

Pevchikh, de la Fundația Anticorupție a lui Navalnîi, a declarat pentru The Guardian: „Nu există un ghid pentru ce să faci când afli că cineva cunoscut te trădează. Volkov a fost atacat la trei săptămâni după ce Alexei a fost ucis. Abia îl înmormântaserăm. În cel mai greu moment al vieților noastre, cineva te împinge din spate ca să cazi și mai jos și să suferi și mai mult.”

Nevzlin este cunoscut pentru vederile sale politice mai radicale, inclusiv pentru apelurile de dizolvare a Rusiei ca țară 

Nevzlin, fost director executiv și partener al fostului magnat petrolier Mihail Hodorkovski, a renunțat la cetățenia rusă după ce Moscova a invadat pe scară largă Ucraina și s-a stabilit în Israel, unde deține o participație în ziarul Haaretz.

Din Israel, Nevzlin a finanțat mai multe proiecte media critice la adresa Kremlinului și și-a exprimat ferm susținerea pentru Ucraina în războiul său cu Rusia. În trecut, s-a confruntat cu alte grupuri de opoziție, inclusiv echipa lui Navalnîi, din cauza dezacordurilor cu privire la cea mai bună abordare pentru a-l contesta pe Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Nevzlin este cunoscut pentru vederile sale politice mai radicale, inclusiv pentru apelurile de dizolvare a Rusiei ca țară și pentru referirile la majoritatea populației ruse ca fiind „vite sclavi”.

Investigația echipei lui Navalnîi se bazează parțial pe o serie de capturi de ecran din Signal pe care le-au obținut și care, susțin ei, dezvăluie schimburi de mesaje între Nevzlin și un intermediar, presupus a fi Blinov, un avocat rus.

Pevchikh a afirmat în investigația video că acele capturi de ecran au fost furnizate de un intermediar cu legături cu serviciul de securitate FSB al Rusiei.

The Guardian nu a reușit să verifice autenticitatea acestor conversații, care includ și fotografii realizate în secret cu Volkov și alți membri ai echipei lui Navalnîi care trăiesc în Vilnius. „E timpul să scăpăm de acest idiot,” se regăsește într-unul dintre mesajele care, conform echipei lui Navalnîi, ar fi fost scris de Nevzlin.

Aceștia susțin în plus că Nevzlin, în mesajele respective, discută despre planuri de a-l răpi pe Volkov într-un mod care să-l lase „într-un scaun cu rotile” înainte de a-l preda FSB-ului.

Echipa lui Navalnîi a declarat într-un comunicat că atacul asupra lui Volkov ar fi fost determinat de „ură stupidă și lipsită de sens”, combinată cu „competiția politică”.

Agenția de aplicare a legii din Polonia a declarat că Blinov este cercetat pentru trei acuzații, „inclusiv pentru orchestrarea atacului asupra activistului de opoziție rus Leonid V din cauza identității și activităților sale politice”.

Până în prezent, autoritățile nu au făcut niciun comentariu cu privire la acuzația că Nevzlin ar fi în spatele atacului. „Trebuie investigate multe scenarii diferite. De asemenea, știm că, în astfel de cazuri, dezinformarea este adesea răspândită,” a declarat Stanisław Żaryn, consilier național de securitate al președintelui polonez, într-un interviu la Varșovia.

"Este dăunător pentru toate părțile, inclusiv pentru noi, și probabil că este un eveniment care va schimba viața opoziției ruse"

Arestarea lui Blinov a venit la câteva luni după ce autoritățile poloneze au reținut doi bărbați suspectați de atacul asupra lui Volkov, pe baza unui mandat european de arestare emis de Lituania.

Procurorii au declarat că investighează opt persoane în acest caz – șase polonezi, un belarus și rusul care a fost acuzat.

Parchetul polonez a menționat că investighează evenimente „care au avut loc atât în Europa (inclusiv la Vilnius), cât și în America de Sud și de Nord”.

Nu era imediat clar la ce incident se refereau autoritățile, deși Pevchikh a susținut în investigație că Nevzlin ar fi fost implicat și în atacul asupra soției unui cunoscut economist rus din Argentina, care a avut conflicte cu Nevzlin pe rețelele sociale.

La rândul său, Nevzlin a declarat pentru Sota, un canal media de opoziție pe care îl susține financiar, că Blinov, intermediarul, încerca să-l implice în comandarea atacului asupra lui Volkov, și a negat orice implicare în organizarea oricărui atac. El a spus că a depus personal o plângere la poliția din Lituania pe 5 august, descriind incidentul ca pe o provocare.

Comunitatea disidenților ruși din exil a fost de mult timp predispusă la conflicte interne, dar acuzațiile împotriva lui Nevzlin au provocat cea mai mare ruptură în mișcarea de opoziție de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

Echipa lui Navalnîi l-a acuzat, de asemenea, pe Hodorkovski, care a fost odată cel mai bogat om din Rusia și a petrecut 10 ani în închisoare după ce a intrat în conflict cu Putin, că ar fi fost conștient de presupusele crime ale lui Nevzlin înainte ca acestea să devină publice.

Hodorkovski și-a apărat fostul partener de afaceri Nevzlin, susținând că acele capturi de ecran sunt, probabil, parte a unui plan orchestrat de serviciile de securitate ruse.

„Fie este adevărat, și Leonid Nevzlin a înnebunit, fie este o provocare FSB și un fals în care s-au investit mulți bani... Din motive perfect de înțeles, înclin către a doua variantă”, a spus Hodorkovski.

Hodorkovski a zburat luni la Varșovia și s-a întâlnit cu procurorii polonezi pentru a împărtăși informațiile sale despre acest caz. Într-un interviu de miercuri, Hodorkovski a spus că încă crede că dovezile sunt, probabil, falsificate de autoritățile ruse.

El a sugerat, de asemenea, că partea cea mai puțin plauzibilă a acuzațiilor nu este faptul că Nevzlin ar fi putut teoretic să ordone atacul, ci că ar fi fost suficient de stângaci încât să lase o urmă de dovezi. „Există lucruri în care poți să crezi, deși ar fi idioate și greu de înțeles de ce. Dar apoi sunt lucruri în care este absolut imposibil să crezi”, a spus el.

Scandalul riscă să divizeze și mai mult opoziția rusă, deja marginalizată, care a fost împrăștiată în capitalele europene de la invazia Ucrainei de către Moscova în 2022 și de represiunea brutală a lui Putin împotriva disidenței. Fără Navalnîi, considerat o figură unificatoare și cel mai formidabil oponent al lui Putin, opoziția se găsește fără un lider clar.

Certurile publice au fost preluate cu entuziasm de propagandiștii din mass-media de stat rusească, care au exploatat scandalul pentru a discredita și mai mult opoziția.

Pevchikh a spus: „Este dăunător pentru toate părțile, inclusiv pentru noi, și probabil că este un eveniment care va schimba viața opoziției ruse... Dar în aceste situații foarte dificile trebuie pur și simplu să spui adevărul, oricât de trist și înfricoșător ar fi”, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel