Data actualizării:
Data publicării:

Opoziția din Polonia, pregătită să înlăture naționaliștii de la putere

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @Rawf8.com
FOTO: Freepik @Rawf8.com
Opoziția liberală și pro-UE din Polonia, aproape de guvernare, relatează Reuters. Președintele Andrzej Duda este optimist și susține că ”democrația în Polonia este stabilă”.

Opoziția liberală și pro-UE din Polonia părea, luni, pe cale să formeze următoarea guvernare, după ce rezultatele parțiale oficiale și sondajele de ieșire arătau că naționaliștii aflați la putere își pierd majoritatea parlamentară în cea mai importantă alegeri naționale din decenii, relatează Reuters.

Partidul aflat la putere, Lege și Justiție (PiS), a intrat în repetate rânduri în conflict cu Uniunea Europeană privind statul de drept, libertatea presei, migrația și drepturile LGBT, începând cu venirea la putere în 2015. Partidele de opoziție au promis să repare relațiile cu Bruxelles și să anuleze reformele pe care le consideră că au erodat democrația poloneză.

Un sondaj realizat la ieșirea de la urne, făcut de Ipsos și publicat luni după-amiază, a arătat că PiS obținuse 36,1% din voturi, ceea ce ar echivala cu 196 de parlamentari în Camera inferioară a parlamentului, care are 460 de locuri.

Partidele de opoziție, conduse de fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, și gruparea liberală Civic Coalition (KO), au fost proiectate să câștige în total 249 de locuri, cu KO obținând 31,0% din voturi.

Rezultatele oficiale după numărarea a 63% din secțiile de votare au arătat că PiS obținuse 37,5%, KO 28,6%, iar aliatul său, formațiunea de centru-dreapta Calea a Treia, 14,4%. În general, zonele rurale mai conservatoare și orașele mici își raportează rezultatele mai rapid decât orașele mari, unde partidele liberale au obiceiul să obțină rezultate mai bune.

O victorie a opoziției într-un vot considerat de analiști drept cea mai importantă alegeri pentru Europa în ultimii ani ar putea să redefinească potențial relația dintre Bruxelles și cel mai mare stat membru al UE din Europa Centrală și de Est.

Piețele financiare poloneze au înregistrat creșteri semnificative în contextul perspectivei unei guvernări conduse de Donald Tusk. Indicele principal de acțiuni WIG 20 a crescut cu 6,2% la ora 13:20 GMT, în timp ce moneda zlot polonez s-a întărit cu 1,3%.

”Înlăturarea naționaliștilor va ajuta la restabilirea relațiilor deteriorate cu UE. Zlotul ar trebui să continue să se întărească în viitorul apropiat, în anticiparea îmbunătățirii relațiilor cu UE, ceea ce va ajuta la susținerea creșterii economice și atragerea de investiții de capital”, a declarat Lee Hardman, un analist senior de valută la banca MUFG.

Tusk a declarat că va căuta să deblocheze aproximativ 110 miliarde de euro din fondurile UE alocate Poloniei, ”înghețate” din cauza îngrijorărilor privind statul de drept.

Duda: ”Așteptăm cu calm, democrația în Polonia este stabilă”

Chiar dacă sondajele de ieșire se dovedesc a fi exacte, Tusk și aliații săi din Calea a Treia și Noua Stângă ar putea să aștepte săptămâni sau chiar luni înainte de a avea șansa de a forma un guvern.

Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat că va oferi șansa de a forma guvernul primei formațiuni câștigătoare. Luni, Duda a îndemnat la răbdare până când vor fi cunoscute rezultatele complete ale alegerilor. ”Așteptăm cu calm, democrația în Polonia este stabilă”, a spus el.

Cu toate acestea, în urma sondajului de ieșire, care arată că formațiunea de dreapta extremă Confederation a obținut doar 6,8% din voturi, sub așteptări, PiS va avea dificultăți în a forma un nou guvern.

Liderul Partidului Țăranilor Polonezi (PSL), parte a Căii a Treia, a exclus posibilitatea de a se alătura unei coaliții conduse de PiS.

”Oamenii care au votat pentru noi au dorit schimbarea, au vrut înlăturarea PiS de la putere”, a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz la radio privat RMF FM.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), un organism de supraveghere a drepturilor, a declarat că alegerile din Polonia nu au fost în totalitate libere și corecte.

”... partidul aflat la putere a avut un avantaj clar datorită influenței sale nejustificate asupra utilizării resurselor statului și a mass-media publice”, a declarat Pia Kauma, șefa Adunării Parlamentare a OSCE.

Altfel, comisia electorală din Polonia a raportat o prezență la vot de 73%, pe baza rezultatelor parțiale, cel mai mare procentaj de la căderea comunismului în 1989, subliniind importanța acestor alegeri. Prezența la vot în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 29 de ani a crescut la 71% față de 46% în ultimele alegeri parlamentare din 2019, conform Ipsos.

În cadrul unei campanii agresive, PiS a prezentat alegerile ca o alegere între migrația ilegală necontrolată sub conducerea unor lideri pe care i-a acuzat că sunt supuși intereselor străine și un guvern care ar proteja granițele și tradițiile Poloniei. Cu toate acestea, PiS a fost acuzat de subminarea democrației și a drepturilor femeilor după ce a impus o interdicție aproape totală a avortului în 2021. Partidul a fost, de asemenea, acuzat că a folosit poziții lucrative în companiile controlate de stat pentru a răsplăti susținătorii săi.

Mulți speră că, odată cu potențiala victorie a opoziției, drepturile femeilor vor fi consolidate, iar nepotismul în companiile controlate de stat și în alte domenii va fi redus.

Citește și: Donald Tusk, aproape de a redeveni premier. Ce se va întâmpla în Polonia, după alegerile care au pus pe jar populiștii din toată Europa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel