Urmărește emisiunea live
Opozanta belarusă Tihanovskaia cere mai multe sancțiuni pentru susținătorii Kremlinului. "În prezent, însăşi existenţa Belarusului este ameninţată"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Opozanta belarusă aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, a îndemnat luni Canada să impună mai multe sancţiuni oficialilor pro-Kremlin din ţara ei, a cărei existenţă este în prezent ameninţată.


"Voi cere Canadei să ridice tonul şi să ia măsuri pentru a susţine independenţa noastră", a declarat ea presei în ajunul întâlnirii cu premierul canadian Justin Trudeau, informează Agerpres.

Svetlana Tihanovskaia a insistat asupra "lacunelor legale" care fac posibilă eludarea sancţiunilor canadiene aplicate împotriva a peste 60 de membri ai regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Opozanta s-a declarat îngrijorată de o "absorbţie a Belarusului de către Rusia", la câteva zile după o întâlnire cu miniştrii de externe ai Uniunii Europene la Bruxelles.

"În prezent, însăşi existenţa Belarusului este ameninţată", a adăugat ea. "Intenţionez să cer Canadei să rămână aliniată cu Uniunea Europeană, Statele Unite şi Regatul Unit şi să dezvolte o strategie comună faţă de Belarus", a mai spus Svetlana Tihanovskaia.

Pentru prima sa vizită în capitala Canadei, Ottawa, opozanta politică doreşte să ceară mai mult ajutor şi pentru societatea civilă din Belarus, în special pentru jurnaliştii independenţi, dar şi pentru deţinuţii politici şi familiile acestora, a afirmat ea.

Svetlana Tihanovskaia trăieşte în exil după ce a fugit în străinătate în faţa represiunii brutale lansate de Aleksandr Lukaşenko care a revendicat victoria la alegerile din 2020, considerate de Occident ca fiind "furate".

În weekend, ea s-a întâlnit cu ministrul canadian al apărării, Anita Anand, căreia i-a a solicitat materiale pentru a-i sprijini pe cei aproximativ 500 de voluntari belaruşi care luptă în Ucraina împotriva Rusiei.

"Au nevoie de truse de prim ajutor, haine calde, lucruri simple pentru a supravieţui în iarna viitoare", a spus ea.

Moscova a folosit Belarusul ca rampă de lansare pentru războiul său împotriva Ucrainei vecine şi desfăşoară mii de soldaţi pe teritoriul acestui aliat apropiat în cadrul unei forţe operaţionale comune.

Anunţul unei desfăşurări comune luna trecută între Belarus şi Rusia a alimentat temerile că Minskul se pregăteşte să-şi trimită trupele în Ucraina, în contextul în care forţele Kremlinului au fost respinse pe terenul de luptă. 

Citește și:

Viktor Orban: Încet-încet, alunecăm spre război cu sancțiunile UE contra Rusiei

'Oricine intervine economic într-un conflict militar ia o poziţie', a declarat liderul naţionalist în cadrul tradiţionalului său interviu la un post de radio apropiat de putere.

'Încet-încet, alunecăm spre război', a insistat el, îngrijorat de acumularea măsurilor luate pentru a sancţiona ofensiva rusă din Ucraina.

Viktor Orban denunţă cu regularitate sancţiunile europene, chiar dacă le-a votat alături de partenerii săi, acuzându-le pentru dificultăţile economice ale acestei ţări central-europene. Economia s-a contractat în trimestrul III (faţă de al doilea), iar inflaţia a depăşit 20%, ajungând chiar şi la 45% la alimente.

Guvernul a lansat o 'consultare naţională' pe această temă şi a plasat afişe în toată ţara cu un mesaj flancat de imaginea unei rachete: 'Sancţiunile de la Bruxelles ne aduc la sapă de lemn'. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel