Opinie: Bolnavii psihic sunt mai frecvent victime, decât agresori
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
crima
crima

Crima produsă, sâmbătă dimineață, în incinta Bisericii ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Focșani, căreia i-a căzut victimă preotul Tudor Marin, este motivată, deocamdată, de o tulburare psihică a atacatorului. Această supoziție pare o explicație plauzibilă, având în vedere locul agresiunii și statutul victimei, dar medicul psihiatru Dan Ghenea afirmă că ”bolnavii psihic sunt mai frecvent victime, decât agresori”.

Cazul preotului de la Focșani, înjunghiat mortal, sâmbătă, în incinta bisericii în care acesta oficia, ridică mari semne de întrebare cu privire la sănătatea mintală a agresorului. Deoarece atacatorul nu a fost, deocamdată prins și nici identificat, a fost emisă o supoziție, potrivit căreia este vorba despre un puternică tulburare mintală.

Rugat să ofere o interpretare a unui astfel de comportament violent, medicul psihiatru Dan Ghenea a declarat pentru DeCe News: ”Se dă o amploare prea mare (cazului de la Focșani - n.r.) pentru că este un tip de crimă bizară, spectaculoasă, imprevizibilă. De fapt, violența este mai redusă în rândul persoanelor cu boli psihice, decât în rândurile populației generale. Statistic, astfel de persoane sunt mai frecvent victime, decât agresori”, a explicat medicul Dan Ghenea.

În opinia sa, deoarece există un procent mic al indivizilor care pot prezenta o formă severă de tulburare mentală, ar trebui să se pună accent pe diagnosticarea corectă a unor astfel de persoane, pentru a li se putea asigura tratamentul corespunzător.

”Există un procent de 2-3% din populația țării care au tulburări mentale severe, în cifre reale acest procent reprezentând 40.000-60.000 de persoane afectate. Riscul ca o parte din aceste persoane să devină violente este de doar 5-10%, în timp ce la nivelul populației generale, acest procentmult mai mare. Nu este nevoie să internăm toate persoanele cu boli psihice și nici nu este posibil. Problema care trebuie să se pună este ca acești bolnavi să fie diagnosticați corect pentru a-i putea identifica pe cei care dezvoltă acțiuni violente”, a explicat pentru DeCe News, medicul psihiatru Dan Ghenea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel