Data publicării:
Operațiuni militare pe timp de pace, pe teritoriul României. Dronele rusești vor putea fi doborâte. Legile promulgate astăzi de Bolojan

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat luni, 19 mai 2025, mai multe decretele pentru promulgarea unor legi privind apărarea țării.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat luni, 19 mai 2025, decretul pentru promulgarea Legii privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român (PL-x 5/03.02.2025), dar și decretul pentru promulgarea Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național.
Se întâmplă după ce sesizările AUR, POT şi SOS România la aceste două legi au fost respinse de CCR în luna martie. Partidele au atacat la Curtea Constituțională a României legile în cauză după ce ele au adoptate de Parlament în februarie.
Astfel, de acum încolo Armata României va putea doborî dronele care intră în spațiul aerian al țării noastre. Promulgarea Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național oprește principala piedică privind doborârea dronelor rusești, în contextul în care de la izbucnirea războiului din Ucraina au fost numeroase situații în care pe teritoriul nostru au căzut fragmente de drone rusești. Datele MApN arată că începând din data de 5 septembrie 2023 și până la mijlocul lunii ianuarie, pe teritoriul României au fost identificate 12 astfel de situații, din care 11 în județul Tulcea. Asta pentru că până acum România nu avea o lege care să permită armatei să doboare aceste drone.
Ce prevede Legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român
Conform noii legi privind desfășurarea, pe timp de pace, a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul României, anumite structuri ale Armatei Române vor putea fi puse temporar sub comanda unor forțe armate străine care conduc operațiuni în țară, în funcție de nevoile operaționale.
Legea permite acest tip de colaborare militară în situații care implică amenințări iminente sau existente la adresa securității naționale — fie prin acțiuni, strategii sau intenții care pot afecta valorile, interesele și obiectivele României. Este vorba despre riscuri ce pot periclita suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a statului, buna funcționare a instituțiilor și administrației publice, precum și siguranța cetățenilor.
Reamintim că preşedintele interimar Ilie Bolojan declarase după ultima şedinţă CSAT, că speră ca în luna iunie întreg pachetul de legi din domeniul apărării care permite Armatei României să se pregătească corespunzător, să fie în vigoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News