Operațiune umanitară de evauare din Mariupol organizată de Franța, Turcia și Grecia
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 25 Martie 2022, 23:04
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Messala Ciulla)
Sursă foto: Pexels (Messala Ciulla)
Trei țări europene își vor uni forțele pentru a organiza o operațiune de evacuare a civililor din Mariupol. 

Franţa, Turcia şi Grecia vor efectua "în următoarele zile" o "operaţiune umanitară" de evacuare a oraşului asediat Mariupol, în sudul Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele francez, Emmanuel Macron, transmite AFP, citat de Agerpres. 

"Vom lansa împreună cu Turcia şi Grecia o operaţiune umanitară pentru evacuarea tuturor celor care doresc să părăsească Mariupol", a declarat Emmanuel Macron la finalul unui summit european la Bruxelles.

"Voi avea în decurs de 48 până la 72 de ore o nouă discuţie cu preşedintele (rus Vladimir) Putin pentru a stabili detaliile acesteia şi a securiza modalităţile", a spus şeful statului francez.

Locuitorii din Mariupol se află în situații dramatice

"Sper să reuşesc să implic în această operaţiune un număr maxim de părţi interesate", a continuat preşedintele francez, subliniind că este "în măsură" să efectueze această evacuare "chiar următoarele zile".

Emmanuel Macron a afirmat că "echipele de la Palatul Elysée" (preşedinţia Franţei) au avut vineri un schimb de opinii cu primarul Mariupolului, "un oraş cu peste 400.000 de locuitori care astăzi mai are doar 150.000 de locuitori" trăind "în situaţii dramatice".

Peste 2.000 de civili au fost ucişi la Mariupol, indică un ultim bilanţ al primăriei. Potrivit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, aproximativ 100.000 de persoane sunt în continuare blocate în acest port strategic de la Marea Azov care este asediat de trupele ruse.

Macron anunță o criză alimentară

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că alte țări, ”din Orientul Apropiat și Mijlociu, precum și din Africa, sunt foarte dependente pentru a-și hrăni populația cu ceea ce se produce astăzi în Ucraina și Rusia”.

Emmanuel Macron a acuzat Rusia că este singura națiune responsabilă pentru această criză alimentară.

”Este consecința directă a alegerilor făcute de Rusia și acest război, ceea ce înseamnă că țări din Maghreb și din Africa întâmpină dificultăți în aprovizionarea cu grâu și cu cereale”, a spus Macron.

”Intrăm într-o criză alimentară fără precedent”, a adăugat Macron, potrivit BFMTV.

Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?