Data publicării:
Operațiunea Bail-in: Cutremur în bănci, după 1 ianuarie. Decizie șoc despre care nu vorbește nimeni
Parlamentul European și ministrii de finanțe din țările membre au adoptat o decizie care schimbă sistemul bancar, de la 1 ianuarie 2016. Presa a ignorat știrea, fie din cauza lobby-ului discret făcut de sistemul bancar, fie pentru că nu a înțeles semnificația măsurii adoptate pe plan european. Practic, salvarea băncilor se va face cu banii depunătorilor, la fel ca în Cipru. Fie că sunt persoane fizice, firme sau multinaționale.
Unele bănci centrale, printre care și BNR, s-ar fi opus deciziei, susțin surse din Bruxelles, dar Parlamentul European are ultimul cuvânt.
”Sistemul bail-in, susținut de către Germania, devine lege de la 1 ianuarie, ne-a explicat analistul economic Ionel Blănculescu. Este un subiect care n-a stârnit pasiuni, nu este înțeles de către marele public, dar care va genera o furtună, când va apărea prima problemă cu o bancă. Să ne gândim că băncile din România nu au mari active: sediile sunt închiriate, multe servicii sunt externalizate. Dacă managementul băncii face o greșeală sau dă un tun, paguba este acoperită de acționari, în limitele valorii acțiunilor, de către creditori și, atenție, de către cei care au conturi curente sau depozite la acea bancă. Așa s-a întâmplat în Cipru. De pe o zi pe alta, oamenii au pierdut 80-90% din banii din depozite. Gândiți-vă ce se întâmplă cu o firmă care are sute de mii sau milioane de lei în conturi”. Oficialii Uniunii Europene susțin că decizia luată la Strasbourg are ca scop protejarea contribuabililor: statele nu vor mai da bani de la buget pentru salvarea băncilor. În loc să plătească toți cetățenii o sumă mai mică, vor pierde doar cei care au conturi la banca în dificultate.
Banii vor pleca din Europa spun criticii
”Criticii acestui sistem susțin că firmele și persoanele fizice își vor muta banii în țări în care nu acționează sistemul bail-in, ne-a declarat Blănculescu. Acesta este marele risc: o decapitalizare a băncilor europene. În loc să le salveze, Bruxelles-ul le crează probleme. Va scădea încrederea în sistemul bancar”, avertizează Blănculescu.
Comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier a declarat că acesta este un prim pas spre o uniune bancară europeană. Marea Britanie ar putea să nu aplice prevederile deciziei de la Strasbourg, chiar dacă va plăti amenzi, după infringement. Noua legislație obligă țările membre să constituie până în 2025 un fond național de salvare a băncilor, în valoare de 1 % din totalul depozitelor aflate în bănci, pe teritoriul național.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News