OPEC+ s-ar putea destrăma, anunță Rusia
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Preţul petrolului a ajuns la minimul ultimelor 10 luni. Care este motivul
Preţul petrolului a ajuns la minimul ultimelor 10 luni. Care este motivul
OPEC+ s-ar putea destrăma, susține Rusia.

Țările incluse în acordul OPEC+ au discutat despre prăbușirea alianței și crearea altora noi, dar rămân totuși angajate față de o carte perpetuă în temeiul acordului, a declarat viceprim-ministrul Rusiei, Alexander Novak la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, scrie Interfax.

„Am discutat despre asta cu colegii (prăbușirea OPEC+ sau crearea de noi blocuri - n.r.), dar suntem mereu în favoarea unor relații pe termen mai lung. În cei șase ani de interacțiune au apărut situații diferite, dar am păstrat acordul în cele mai dificile momente când a fost posibil să piardă volume semnificative de producție și să afecteze securitatea energetică”, a spus Novak.

"În general, avem o carte OPEC+. Cooperăm nu numai în producție, ci și în tehnologii, proiecte comune în diferite țări", a adăugat viceprim-ministrul rus. El a menționat că, în ciuda expirării acordului OPEC +, țările care participă la acesta vor discuta despre continuarea cooperării la sfârșitul anului.

În mod oficial, acordul este valabil până la sfârșitul anului 2022. Anterior, planul presupunea epuizarea restricțiilor asumate de OPEC+ din mai 2020 până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, ținând cont însă de creșterea cotei de către miniștrii țărilor participante de la 432 mii b/zi la 648 mii b/d la ultima întâlnire de la începutul lunii iunie, restricțiile voluntare vor fi nivelate până la sfârșitul lunii august.

Ce este OPEC+

OPEC+ este o alianță a celor 13 membri ai cartelului OPEC, format în anii ’70, cu alte 10 țări, inclusiv Rusia. În alianță, membrilor OPEC (Iran, Irak, Kuweit, Arabia Saudită, Venezuela – fondatorii, și Libya, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Nigeria, Angola, Guineea Ecuatorială și Congo) li s-au adăugat Azerbaijan, Bahrein, Brunei, Kazahstan, Malaezia, Mexic, Oman, Sudanul de Sud, Sudan și Rusia.

Scopul principal al organizației OPEC, conform statutului ei, este determinarea celor mai bune modalități pentru apărarea intereselor statelor membre, în mod individual și colectiv; întocmirea și adoptarea metodelor pentru a garanta stabilizarea prețurilor pe piețele acțiunilor petroliere internaționale în vederea eliminării fluctuațiilor dăunătoare și inutile; considerarea continuă a intereselor națiunilor producătoare și a necesității securizării venitului stabil a țărilor membre; susținerea eficientă, economică și regulată cu petrol a națiunilor consumatoare și o întoarcere cinstită a capitalului pentru investitorii în industria petrolieră.

Petrolul scade, inflația crește...redresarea economică este pusă sub semnul întrebării

Petrolul a scăzut luni cu mai mult de 2 dolari, deoarece o criză a cazurilor de COVID-19 la Beijing a zdruncinat speranțele unei redresări a cererii chineze, în timp ce îngrijorările cu privire la mai multe creșteri ale ratei dobânzii pentru a controla inflația galopantă au adăugat presiuni suplimentare.

Contractele Futures West Texas Intermediate au scăzut cu aproape 2% pe  se tranzacționa sub 119 dolari pe baril, pe fondul vânzării mai ample a pieței. Inflația din SUA a accelerat luna trecută până la un nou maxim din ultimii 40 de ani, crescând probabilitatea unor majorări mai agresive ale ratelor dobânzilor din partea Rezervei Federale.

Petrolul a crescut în 2022, deoarece invazia Rusiei a Ucrainei a agravat îngrijorările legate de aprovizionare și pe măsură ce cererea de petrol s-a redresat în urma blocajelor cauzate de COVID, pscriu jurnaliștii de la Al Jazeera. Războiul a avântat inflația, crescând costurile tuturor, de la alimente la combustibil. Citește continuarea articolului AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel