OPEC, decizie înainte de startul embargoului pe petrolul rusesc
Statele din grupul OPEC+, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, au decis duminică menţinerea cotelor de producţie, într-un context economic incert înaintea intrării în vigoare a unor noi sancţiuni ale UE şi G7 contra Rusiei, transmite AFP.
Cotele de producţie vor fi astfel menţinute la nivelul convenit în octombrie, când statele OPEC+ au decis o reducere a extracţiei de petrol cu două milioane de barili pe zi, provocând nemulţumirea statelor occidentale, în special a SUA.
Cotaţiile petrolului Brent au oscilat în ultimele săptămâni în jurul a 80-85 de dolari barilul, mult sub cele de peste 130 de dolari la care se ajunse în luna martie, după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.
Următoarea întâlnire a OPEC+ este fixată pentru data de 4 iunie 2023, dar acest grup a precizat că s-ar putea reuni oricând ar fi nevoie dacă se impun măsuri suplimentare imediate.
Decizia OPEC+ vine cu o zi înaintea intrării în vigoare a unui embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. În urma acestui embargo, începând de luni Rusia nu va mai livra statelor UE decât petrol prin conducte.
Plafonarea prețului petrolului rusesc la 60 euro pe baril
De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat vineri un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă, relateaza Agerpres.
Rusia spune că va oferi o replică
Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc şi analizează un răspuns, a indicat sâmbătă Kremlinul, după ce UE, ţările din G7 şi Australia au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril, relatează AFP şi Reuters.
"Nu vom accepta acest plafon", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.
Acesta a menţionat că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a da alte detalii.
Rusia a afirmat în mod repetat că nu va furniza petrol ţărilor care aplică un plafon, poziţie reafirmată sâmbătă în social media de Mihail Ulianov, ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena.
"Începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus", a scris el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News