Data publicării:
ONU solicită ridicarea imediată a sancțiunilor impuse Damascului
”Măsurile exacerbează distrugerea și traumele la care au fost expuși civilii sirieni de când a început războiul civil al țării în urmă cu unsprezece ani”.
Raportorul special al ONU pentru măsuri coercitive unilaterale și drepturile omului, Alena Douhan, a cerut să fie ridicate sancțiunile unilaterale împotriva Siriei, avertizând că acestea perpetuează și exacerbează distrugerea și trauma suferită de poporul sirian din 2011, potrivit OHCHR.
”Sunt impresionată de amploarea drepturilor omului și a impactului umanitar al măsurilor coercitive unilaterale impuse Siriei și de izolarea economică și financiară totală a unei țări al cărei popor se luptă să-și refacă o viață demnă, în urma războiului de zece ani, ” a spus Douhan.
Într-o declarație, după vizita de 12 zile în Siria, raportoarea specială a prezentat informații detaliate despre efectele catastrofale ale sancțiunilor unilaterale în toate categoriile sociale din țară.
Douhan a spus că 90% din populația Siriei trăiește în prezent sub pragul sărăciei, cu acces limitat la alimente, apă, electricitate, adăpost, combustibil pentru gătit și încălzire, transport și asistență medicală și a avertizat că țara se confruntă cu o ”exod masiv de creiere” din cauza dificultăți economice în creștere.
Cu mai mult de jumătate din infrastructura vitală fie complet distrusă, fie grav deteriorată, impunerea de sancțiuni unilaterale asupra sectoarelor economice cheie, inclusiv petrol, gaze, electricitate, comerț, construcții și inginerie, au anulat venitul național și subminează eforturile de redresare economică și reconstrucţie.
Expertul a spus că blocarea plăților și refuzul livrărilor de către producătorii și băncile străine, împreună cu rezervele limitate de valută induse de sancțiuni, au cauzat deficite serioase de medicamente și echipamente medicale specializate, în special pentru bolile cronice și rare.
”În situația umanitară actuală dramatică și încă în deteriorare, în care 12 milioane de sirieni se confruntă cu insecuritatea alimentară, îndemn la ridicarea imediată a tuturor sancțiunilor unilaterale care dăunează grav drepturilor omului și împiedică orice eforturi de recuperare rapidă, reconstrucție și reconstrucție”, a spus Douhan.
”Nici o referire la obiectivele bune ale sancțiunilor unilaterale nu justifică încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Comunitatea internațională are o obligație de solidaritate și asistență față de poporul sirian”, a mai declarat raportorul ONU.
În timpul vizitei sale, experta ONU s-a întâlnit cu reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale naționale și locale, organizații neguvernamentale, asociații, actori umanitari, întreprinderi, entități ONU, medii academice, lideri religioși și organizații bazate pe credință, precum și comunitatea diplomatică. Pe lângă capitala Damasc, ea a vizitat și orașul Homs, Homs rural și Damascul rural.
Citește și:
Migranți ținuți în condiții inumane în Lituania. Amnesty International trage un semnal de alarmă
Migranții, conform unui raport al Amnesty International, au fost deținuți în mod arbitrar în centre asemănătoare închisorii, unde au fost supuși la bătaie, abuzuri și violențe de tot felul de către autoritățile lituaniene.
Potrivit raportului, refugiații și migranții au fost ținuți luni de zile în condiții mizere, li s-a refuzat accesul la procedurile de azil și au fost supuși altor încălcări, în speranța că vor părăsi ”voluntar” țara.
Potrivit documentului, operatorii din Belarus au vândut pachete migranților, promițând călătorii în siguranță în Belarus și acces legal în țările UE pentru un refugiu sigur.
Cu toate acestea, la scurt timp după sosirea lor, migranții și-au dat seama că au fost mințiți. Raportul descrie modul în care autoritățile din Belarus au împins migranții în Lituania, adesea prin mijloace periculoase. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News