Madagascar, pe punctul de a experimenta prima "FOAMETE a schimbărilor climatice”. Disperați, oamenii mănâncă lăcuste și cactus
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Madagascar, pe punctul de a experimenta prima "FOAMETE a schimbărilor climatice” / Foto: Pixabay
Madagascar, pe punctul de a experimenta prima "FOAMETE a schimbărilor climatice” / Foto: Pixabay
Madagascar este pe punctul de a experimenta prima „foamete a schimbărilor climatice” din lume, potrivit ONU.

Madagascar este la un pas de a experimenta prima ”foamete a schimbărilor climatice” din lume, potrivit Organizației Națiunilor Unite, care spune că zeci de mii de oameni suferă deja niveluri ”catastrofale” de foamete și insecuritate alimentară după patru ani fără ploaie. Seceta, cea mai gravă din ultimele patru decenii, a devastat comunitățile agricole izolate din sudul țării, iar familiile sunt nevoite să sape în căutarea insectelor pentru a supraviețui, scrie BBC.

”Acestea sunt condiții asemănătoare foametei și sunt provocate de climă, nu de conflicte”, a declarat Shelley Thakral, de la Programul Mondial pentru Alimentație al ONU.

ONU, previziune sumbră

ONU estimează că 30.000 de oameni se confruntă în prezent cu cel mai înalt nivel recunoscut la nivel internațional de insecuritate alimentară - nivelul cinci - și există îngrijorări cu privire la faptul că numărul afectat ar putea crește brusc pe măsură ce Madagascarul intră în ”sezonul slab”,  înainte de recoltare.

"Acest lucru este fără precedent. Acești oameni nu au făcut nimic pentru a contribui la schimbările climatice. Nu ard combustibili fosili... și totuși suportă greul schimbărilor climatice.", a spus dna Thakral.

Mărturiile oamenilor



În satul îndepărtat Fandiova, din districtul Amboasary, foametei au fost văzuți mâncând lăcuste, din lipsă de alte alimente.

„Curăț insectele cât pot de bine, dar aproape nu există apă”, a spus Tamaria, o mamă a patru copii.

„Copiii mei și cu mine mâncăm asta în fiecare zi de acum opt luni, pentru că nu avem altceva de mâncat și nici ploaie care să ne permită să recoltăm ceea ce am semănat”, a adăugat ea.

„Astăzi nu avem absolut nimic de mâncat în afară de frunze de cactus. Ce pot sa spun? Viața noastră este despre căutarea de frunze de cactus, din nou și din nou, pentru a supraviețui”, a spus Bole, o mamă a trei copii, care a povestit că soțul ei a murit recent de foame, la fel ca și un vecin.

Deși Madagascar suferă  des de secete și este adesea afectat de schimbarea modelelor meteorologice, experții consideră că schimbările climatice pot fi direct responsabile de criza actuală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel