ONU îi avertizează pe ruşi să nu adopte cu forţa copii ucraineni
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Un reprezentant al Organizaţiei Naţiunilor Unite susţine că adopţiile nu sunt acceptate în timpul unei situaţii de criză şi îi avertizează pe ruşi să nu adopte copii din Ucraina, mutaţi în timpul războiului în Rusia.

Se crede că mii de copii ucraineni au fost mutaţi în Rusia de la începutul invaziei. Un reprezentant al ONU avertizează că aceştia nu ar trebui să fie adoptaţi cu forţa.

„Reiterăm, inclusiv Federaţiei Ruse, că adopţia nu ar trebui să aibă loc niciodată în timpul sau imediat după situaţii de urgenţă", a declarat directorul regional al Fondului ONU pentru copii (Unicef) pentru Europa şi Asia Centrală, Afshan Khan.

Ea a precizat că niciun copil nu poate fi presupus a fi orfan şi că „orice decizie de mutare a unui copil trebuie să fie întemeiată pe interesul superior al acestuia şi orice mişcare trebuie să fie voluntară".

„În ceea ce priveşte copiii care au fost trimişi în Rusia, lucrăm îndeaproape pentru a vedea cu mediatorii şi reţelele cum putem documenta cel mai bine aceste cazuri", a spus ea, adăugând că în prezent nu există acces la aceşti copii, notează Mediafax.

UNICEF: Copiii din Ucraina au atins niveluri de suferință „nemaivăzute de la al Doilea Război Mondial”

Într-un moment în care copiii Ucrainei ar trebui să sărbătorească vacanța de vară, războiul Rusiei a adus, în schimb, tinerilor victime ale luptei un nivel de suferință întâlnit doar în al Doilea Război Mondial, a declarat un oficial UNICEF.

Murat Sahin, reprezentant UNICEF în Ucraina, a declarat că în fiecare zi sunt uciși în medie mai mult de doi copii și încă patru sunt răniți, ”mai ales în atacuri cu arme explozive în zonele populate”, potrivit Newsweek.

Sahin a vorbit sâmbătă la Catedrala Sf. Sofia din Kiev la un eveniment organizat de Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, pentru Ziua Internațională a ONU a Copiilor Nevinovați Victime ale Agresiunii, marcată în fiecare an la 4 iunie.

”O sută de zile de război au adus devastare și suferință copiilor Ucrainei, la o amploare pe care nu am mai întânit-o de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus Sahin, potrivit unui comunicat UNICEF. ”Și a avut un impact profund asupra vieții copiilor, cu consecințe pe care va trebui să le abordăm în anii următori”.

Sahin a mai declarat că în această perioadă, copiii din Ucraina ar trebui să sărbătorească sfârșitul anului școlar, să aducă acasă caietele de note și să facă planuri pentru vacanța de vară. Dar războiul „a schimbat totul pentru ei și familiile lor”.

„Războiul le ia copiilor stabilitatea, siguranța, școala, prietenii, familia, casa, speranțele pentru viitor”, a mai spus Sahin.

Marele „furt de copii”: Decretul lui Putin prin care destramă și mai tare familiile ucrainenilor

Rusia ia tot ce prinde din Ucraina, după grâul din Donbass şi oţelul de la Mariupol, începe oficial şi marele „furt de copii”, după cum îl numeşte Kievul.

Vladimir Putin a cucerit deja zone mari din estul şi sudul ţării şi nu pierde timpul. Rusia confiscă din Ucraina ceea ce are mai de preţ. S-a vorbit despre transportul metalului la Rostov-pe-Don prin Marea Azov şi despre cele ale cerealelor.

Ieri, însă, liderul de la Kremlin şi-a pus semnătura pe decizie socotită istorică: un „ukaze” (decret) pentru a putea face rost de „pradă de război” din rândul naţiunii atacate.

Scopul este rusificarea prin forţă a orfanilor şi minorilor luaţi de la părinţii lor în Ucraina, obligarea acestora să depună un jurământ de adeziune şi loialitate faţă de regimul care le-a distrus familiile, oferirea de noi mame şi taţi aliniaţi cu armata care este devastatoare astăzi.

Intenţia legii lui Putin este de a face din micii ucraineni fără părinţi - mii dintre ei aflaţi în regiuni subordonate Moscovei - tineri ruşi care vor putea să se alăture armatei în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel