Urmărește emisiunea live
ONU consideră că problema jihadiştilor străini constituie o responsabilitate comună internaţională
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a apreciat marţi că problema membrilor străini ai grupării Stat Islamic (SI) capturaţi în Siria este o ''responsabilitate comună internaţională'' şi că nu se poate cere Irakului şi Siriei să rezolve singure această problemă, informează AFP, scrie Agerpres.

Este nevoie de o cooperare internaţională pentru a soluţiona această problemă, a declarat Guterres pentru postul de radio RTL.

Secretarul general al ONU se află în capitala franceză pentru a participa la Forumul de Pace de la Paris, unde sunt invitaţi 30 de şefi de stat sau de guvern din întreaga lume.

Turcia a început luni expulzarea militanţilor străini din SI aflaţi în centre de detenţie pe teritoriul turc. Această măsură a survenit după ofensiva desfăşurată de Ankara în nord-estul Siriei, criticată dur de Occident întrucât a vizat forţele kurde aliate cu coaliţia internaţională antijihadistă.

Cred că există o responsabilitate comună internaţională şi o responsabilitate colectivă cu privire la aceşti combatanţi, adică nu se poate cere pur şi simplu Irakului sau Siriei să rezolve această problemă pentru toată lumea, trebuie să existe o solidaritate internaţională veritabilă, a insistat Antonio Guterres.

Turcia a lansat în luna octombrie o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva miliţiilor kurde YPG, în urma unei decizii a preşedintelui american Donald Trump de a retrage trupele SUA din regiune. Campania a stârnit numeroase temeri privind soarta prizonierilor jihadişti în regiune.

Miliţiile YPG sunt principala componentă a Forţelor Democrate Siriene (SDF), care au fost un aliat important al SUA în victoria asupra Statului Islamic în regiune, şi au ţinut mii de jihadişti în închisori din nordul Siriei.

Turcia, care consideră YPG drept grupare teroristă având legături cu militanţii kurzi insurgenţi de pe teritoriul său, a promis că va combate Statul Islamic cu aliaţii săi. Ankara a făcut apel în mod repetat la ţările europene să îşi primească înapoi cetăţenii care au luptat alături de jihadişti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel