ONU acuză Kremlinul că a provocat o "criză alimentară mondială". "Rusia şi preşedintele Putin poartă singuri responsabilitatea"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
ONU acuză Kremlinul că a provocat o "criză alimentară mondială". "Rusia şi preşedintele Putin poartă singuri responsabilitatea" / Foto: Pixabay, de Amber Clay
ONU acuză Kremlinul că a provocat o "criză alimentară mondială". "Rusia şi preşedintele Putin poartă singuri responsabilitatea" / Foto: Pixabay, de Amber Clay
ONU acuză Rusia că a provocat o "criză alimentară mondială".

În faţa Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată marţi că a provocat o "criză alimentară mondială" şi că a generat riscul apariţiei "foametei" prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, "grânarul Europei", relatează Agerpres, citând AFP.

Preşedintele rus "Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală. Şi el este cel care o poate opri", a declarat numărul doi al diplomaţiei americane, Wendy Sherman, în cursul unei şedinţe a Consiliului de Securitate consacrată situaţiei umanitare din Ucraina.

Pentru secretarul de stat adjunct, "Rusia şi preşedintele Putin poartă, singuri, responsabilitatea pentru că au declanşat războiul împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acestui război asupra securităţii alimentare mondiale".

Ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, a susţinut acuzaţia: "Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în întreaga lume. Oamenii din ţările în curs de dezvoltare sunt primii afectaţi".

Şi, a afirmat diplomatul francez, "Rusia va încerca cu siguranţă să ne facă să credem că sancţiunile adoptate împotriva ei sunt cele care dezechilibrează securitatea alimentară globală".

De fapt, a replicat omologul său rus, Vasili Nebenzia, "motivele reale ale gravelor turbulenţe de pe pieţele alimentare mondiale nu se datorează în niciun caz acţiunilor Rusiei, ci mai degrabă isteriei necontrolate a sancţiunilor occidentale împotriva" Moscovei.

Lucrurile s-ar putea înrăutăți și mai mult

Cu toate acestea, a avertizat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Joyce Msuya, conflictul din Ucraina "ameninţă să înrăutăţească lucrurile pentru cele mai mari crize umanitare din lume, precum în Afganistan, Yemen şi în Cornul Africii".

"Aceste ţări luptă deja împotriva insecurităţii alimentare, fragilităţii economiilor lor, creşterii preţurilor la alimente, carburanţi şi îngrăşăminte care vor afecta grav anotimpurile actuale şi viitoare", a avertizat diplomata din Tanzania.

Directorul Programului Alimentar Mondial (WFP), David Beasley, şi Wendy Sherman au amintit că Ucraina şi Rusia sunt "producători importanţi" de cereale, reprezentând "30% din exporturile mondiale de grâu, 20% din porumbul mondial şi 75% din uleiul de floarea soarelui".

"50% din cerealele pe care le cumpărăm provin din Ucraina"



Aproximativ "50% din cerealele pe care le cumpărăm provin din Ucraina şi hrăneam 125 de milioane de oameni" înainte de război, a ţinut să adauge David Beasley, avertizând împotriva impactului "devastator" pe care criza îl va avea asupra operaţiunilor WFP.

Vineri, cei 27 de membri ai Uniunii Europene au anunţat o iniţiativă pentru a atenua penuria alimentară cauzată de război. UE şi Statele Unite doresc un angajament multilateral împotriva restricţiilor la exportul de materii prime agricole.

Penurii de cereale susceptibile să provoace revolte alimentare sunt temute în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Egiptul, Turcia, Bangladeshul sau Nigeria, ţări foarte populate, sunt principalii importatori de cereale din Rusia şi Ucraina, mai scrie AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel